View Single Post
Eski 05-07-2005, 08:00   #1
backyard
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
İnciraltı imara açılamaz

İzmir'in akciğeri olarak görülen Balçova'nın İnciraltı ve Bahçelerarası mahallelerinin imara açılması tartışmalarına bilimadamları da katıldı. İnciraltı ve Bahçelerarası'nda vatandaşların imar talebine öğretim üyeleri tepki gösterdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Jeotermal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yılmaz Savaşçın, bölgedeki ağaçların kurumasından borun sorumlu tutulamayacağını söyledi. Kimsenin boru günah keçisi yapmaya hakkı olmadığını dile getiren Savaşçın, 'Borlu su orada yüzbinlerce yıldır var. 100-200 bin yıldır bu bölgede jeotermal su bulunuyor da şimdi mi sorun yaşanıyor. Topraklarda bor kirlenmesi var demek insafsızlıktır. Gümüldür'de çok daha fazla jeotermal kaynak var. Ama orada çok daha kaliteli narenciye yetiştiriliyor. Borun kısmen zeytin ağaçlarına zararı var. Narenciye hiçbir etkisi yok. Ama yine de bor kötü ilan ediliyor. Rant uğruna toprak sahipleri ağaçları kendileri kurutuyorlar' dedi.

Ortak bir proje

Ege Üniversitesi Çevre Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem de, bölge için bilimsel çözüm üretilmesini istedi.Bölgede yaşanan olumsuzlukların rantçıları haklı çıkarmayacağını ifade eden Erdem, İnciraltı ve Bahçelerarası için ortak bir proje hazırlanması gerektiğini söyledi. Bölgenin sorunlarının tarihsel süreçte incelenmesini isteyen Erdem, 'İnciraltı ve çevresi plansız şehirleşmenin kurbanı oldu. Balçova Barajı, bölgeye yarar sağlayacağına sorun getirdi. Doğal sular, toprakla karışmayıp vadide birikti. Toprak da 1970'den sonra kurumaya başladı' diye konuştu.

Rantçılar durdurulmalı

Balçova'nın İzmir ile bütünlüğünün dikkate alınması gerektiğini hatırlatan Erdem, 'Şehrimizin akciğeri ortadan kalkmamalı. Ama bu yapılırken arsa sahiplerinin mağduriyeti de dikkate alınmalı. Ekolog, biolog, çevre mühendisi, mimarlardan oluşan bir konsorsiyum burası için fikir birliğine varmalı. Yoksa rantçılar istiyor diye bölgeyi imara açmak İzmir için çözüm olmaz' dedi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahar Türkyılmaz ise Çakalburnu'ndan Balçova Barajı'na kadar olan bölgeyi incelemeye aldıklarını söyledi. Bölgedeki toprak yapısı, yapılaşmanın tarım ve doğal alanlara etkisi gibi konuları değerlendirdiklerini belirten Türkyılmaz, 'Tarım alanları niye azalmış, kıyı bölgesi nasıl değişmiş, bunları öğreniyoruz. İnciraltı ve Bahçelerarası için hazırlanan bu tür raporlar, bölge için sağlıklı karar verilmesinde etkili olacaktır' diye konuştu.

Deniz HANCI / İZMİR

Kaynak: http://www.aksam.com.tr

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön