View Single Post
Eski 05-03-2009, 01:43   #1
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Arkadaşların kompost yapımıyla konuyu geliştirerek gübre yapmanın, atıkların bertafı konusununu dünya genelinde uygulanan yöntemlere parelal olarak bizlerinde solucanlarla kompost yapmanın yararlarını ortaya koyması açısından bu konunun açılmasını uygun görüyorum.

Kompost konusunda arkadaşların alışılmış klasik yöntemleri uygulama konusundaki ısrarlarını anlamak bir türlü mümkün değil, tutucu bir şeklin dışında kompost oluşturmayı geliştirme,daha pratik, verimli,amaçları doğrultusunda kendi imkanlarına hizmet eden bir bahçeli evin günümüz kompost anlayışıyla mutfak ve bahçe atıklarının bertarafını sağlayacak yöntemleri ortaya koyamadıkları kaanati içindeyim.

Komopst kutulu veya kutusuz ,havalı veya havasız bu işin olması sonucunu değiştirmez. İşin önemli tarafı kompostu oluşturacağımız mekanın bizim imkanlarımız içinde olması.

Lafı uzatmadan söylemek gerekirse artık bu işin uzmanları, eniyi kompost uygulamayı solucanlara yaptırıyorlar, diyeceksiniz şimdi bir de solucan arama telaşımı çıkaracaksın başımıza, yok efendim bu forumlarda yazan aradaşların bahçlerinin köşesinde suyun durduğu yerler vardır; herhalde burada açılacak çukurda bahçe ve mutfak atıklarını biriktirerek üstünü de toprakla kapatacakların daha önce bahçelerinde bakla ekmişlerse bu toprağı kullanmalarını kompost şartlandırıcı olarak iyi bir kompost oluşumuna hizmet edeceği bilgisi olanların malumudur.

Bahçelerinde kullanacak ahır gübresi bulunduranların diğer çürüntüler gibi gübreyide bu çukurda solucanların menüsüne katarlarsa bahçelerinde solucanların üremeleriyle kontrol edemedikleri diğer oragnik atıkların çürüme ve toprağa yarayışlılığını artırmış olurlar.

Arkadaşlar bilim adamları solucalara toprağın arısıdır diyerek faydalarını açıklamakta arıya benzetmelerini şöyle ifade ediyorlar arının yaptığı bal, insanlar için nekadar besleyici özellik taşıyorsa solucanların toprakları yiyerek sindirim sistemlerinin mükemelliğinden dolayı organik çürüntüleri tüketipte hazımlarına katıkları enzimlerin sayesinde dışkılarındakı özeliğin bitki besin değerleriyle aynı değerleri taşıdığı içindir.

Solucanların çürüntülerle beslenerek dışkılarında bitkiye ve toprağa sağladıkları yaraları sıralamak gerekirse mineral ve organik diye tabir edeceğimiz gübre çesitleri toprağa uygulandığında bitkiye yarayışlığı çözünürlüğüne bağlı olarak bitkiye geçişlerindeki forumlarının düzensizliğinden bitkiye yarayışlılık tam sağlanamıyor.

Halbuki solucanların dışkılarında, öğütülmüş bütün organik atıkların bitkiye yarayışlığı incelendiğinde bitki besin maddeleri alımında forumlarının bitkinin tam tamına uyum içinde bitkinin kendi beslenme ihtiyaçlarına cevap verecek özeliklerin bulunması. Bitkinin gelişimini normal bir şekilde sağlayacak ürünlerde renk, tat ve aromanın buluması raf ömrü gibi özeliklerin bitkiye sağlaması açısından solucan gübresin değerini ortaya koymuştur.

Arkadaşlar organik atıkların değerlendirme konusunu kendime çevreye hizmet anlayışyla kompost konusunda bir çok pratikler oluşturdum .Açıkladığım bilgiler bilgilerinizle örtüşerek sizleri bu konuda daha pratik sonuçlara götürürse elbirliği içinde çevremize hizmet etme onuruna ereceğim.

Bu konuya açıklık getirerek konunun gelişimine katkı sağlıyacak ilgili arkadaşları burda yazmaya davet ediyorum.Hepinize teşekkür ederim.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön