View Single Post
Eski 23-08-2006, 15:35   #8
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Herkese iyi gunler.
Bu yazacaklarim belki agaclarinizin daha cok dallanmasina veya dallarin uzeride daha cok dalcik cikmasina yardimci olur[soracaginiz sorulari su siralar pek yogun oldugumdan belki hemen cavapliyamam, ama mutlaka gec de olsa cevapliyacagim]
Bir budama sekli olan "uc alma" [pinching] "cimcik alim"[i nin uzerinde nokta yoktur. Turkcedeki bonsai terimlerinde sizce kullanabilirmiyiz?]dan kisaca soz etmek istiyorum. Bonsaide bir agacin seklini surekli ayni tutmak icin,dallarin daha toplu bir gorunum almasi icin[dal uzerinde dalciklarin cogaltilmasi] ve yeni cikan surgunlerde erken yapilan bir budama seklidir. Uc alma [Cimcik alimin]nin yapilisi su sekilde olur, BIr elle uc alinacak yerin hemen altindan tutulur, ikinci elin bas parmak ve isaret parmagi ile alinacak uc tutulur[cimcikler gibi ama tirnaklarla deyil] ve cekilip koparilir.

Bu gun genis yaprakli agaclara bir bakalim.Once yapraklari karsilikli olan agaclardan [ornegin akcaagac]basliyalim. Yeni surgunlerde bir cift yaprak olustugu zaman o iki yapragin ortasindaki taze surgunu cimcik alimla veya parmaklarinizla ulasamazsaniz bir cimbizla alirsaniz geriye kalan iki yaprak dahada buyuyup irilesecek ve yapraklarin koklerinde olusacak iki tomurcuk seneye iki dal olacaktir. Ayni islemi tekraralayip her sene dallari ikiye katlayabilirsiniz. Cok uzayan bir surgunu ciktgi yerden budarsaniz[igne yapraklilara bunu uygulamayin cunku yeni surgun cikmayacaktir] budadiginiz yerin etrefinda bircok tomurcuk olusup yeni surgunler olacaktir.

Yapraklari karsilikli olmayan genis yapraklilarda ise[ornegin ingiliz ve ya cin karaagaclari]yeni surgun uzerinde ilk iki yaprak buyuyup gelistigi zaman yine cimcik alim veya cimbizla iki yapragin hemen uzerinden koparilir.Boylece surgunun daha fazla buyumesi durdurulmus olur. Kisa bir zaman sonra yapraklarin diplerinde tomurcuklar kabarip buyumeye basliyacaktir. Ayni islemi tekrarlayip dalciklarinizi cogaltabilirsiniz. Eger yeni bir surgunu 6-7 yaprak olusacak kadar uzatip sonra ilk yapragin hemen uzerinden budarsaniz yalniz yapragin dibinde deyil surgunun ciktigi yerden de bir cok tomurcuk olusup yeni surgunler olacaktir.

bu gun yazacaklarim bu kadar daha sonraki gunlerde bu konuya devam edecegim.
Butun agaclarinizin dallari ve yasaminizdaki sevincleriniz cok olsun

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön