View Single Post
Eski 27-02-2009, 14:41   #13
nazmikoc
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-02-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 80
Merhaba ağaç dostu arkadaşım

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan Mesajı Göster
Merhaba,

Ben bu hafta Ayvalığa yakın bir bölgede bulunan Kozak yaylasındaydım.

Bahsi geçen ve ağaçlarımıza, ormanlarımıza çok zarar verdiği düşünülen taş ocakları bu bölgede çok yaygın. Hemen hemen her köyde var. Esasında bu bölge Fıstık Çamları'nın çokluğu ve verimliliği ile bilinen bir bölge.

Ayrıca Kozak bölgesine girerken benzin istasyonuna gelmeden sağ tarafta bulunan ve yeni yapılan bir demir cevheri fabrikası bulunuyor. Bu fabrika yaklaşık 3.000 m uzaklıkta ama Çam ağaçlarının sağlıklı gelişebilmelerini engelleyebilecek, bildiğimiz ve demir işleyen tesislerin etrafına yayılan kırmızı tozu ile bir tehdit olabilir. İnşallah aklımıza gelen başımıza gelmez.

Ayrıca taş ocaklarının hepsi faaliyette. Devamlı çalışılıyor. Gerçi bölge sakinleri ile araları şimdilik iyi görünüyor. Ama ileride ne olur bilinmez. Yeni ocakların açılması gerekecektir çünkü Fıstık Çamlarının arasında arazide bol bol yayılmış yüzlerce taş bloğu var.

Yeni taş ocakları açılırken mutlaka ağaçların kesilmesine neden olacaklardır. Yetkililer birkaç yıl sonra ortaya çıkabilecek sorunlar için şimdiden çözüm arasalar iyi olur diye düşünüyorum.

Saygılar.

Maden ocakları bence yangından daha beter. Yanan ağaçların yerine yeniden ağaç dikme umudu var ama maden ocaklarının yok çünkü toprağı kaldırıp taş kaya ortaya çıkıyor buraya ağaçlar nasıl dikilsin. İş aş adı ile köylülerimizi kandırıyorlar.

nazmikoc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön