View Single Post
Eski 26-02-2009, 21:04   #66
hocam100
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
ÇİĞDEM soğanı yetiştirme klavuzu
Safran tarihin çok eski dönemlerinden beri bilinen, güzel koku. ; ve tat vermesi nedeniyle besin ve içeceklerde baharat ve tatlandırıcı olarak, tıpta, kozmetik ve boya sanayinde kullanılan bir bitkidir. Bir çok tür ve çeşiti bulunur. Kimileri için bahar müjdecisidir. Güney Avrupa ve Anadolu'da doğada yetişir. Yapraklan yeşerinceye kadar. şarap kadehi gibi olan 2,5-5 cm. çapındaki çiçeklerini 5-15 cm. uzunluktaki sapları üzerinde çiçek açarlar. Büyük biçimli çayırımsı yaprakları çiçekler solana dek 20-25 cm. büyürler. Çeşitlerinin eflatun. J kırmızı, san ve beyaz renklileri bulunur. Kültür türlerinin güzel çizgileri vardır. Hepsinde de belirgin sarı polen tozu taşıyan organları gözle görülür.
Yumruları. 8-10 cm. mesafede sonbahar başlarında ağaç altlarına . çim alanlarına rahatlıkla dikilebilir. Toprak özelliği açısından seçici değildir. Soğanlar 5-7 cm derinliğe dikilir metrekareye yaklaşık -150 adet soğan gelecek şekilde dikim yapılır. Gruplar halinde rahatsız edilmeden bırakılırsa, güzelleşirler. Kendi kendine besleyici toprakta çok çabuk çoğalırlar, Son yıllarda saksı üretiminde başarılı sonuçlar alınmasından dolayı marketlerde satışları gerçekleştirilmektedir.
Saksılı çiğdem üretiminde. 5 veya 8 cm eninde ve boyunda. 8 cm derinliğinde saksılar kullanılmaktadır. 5 cm lik saksılara tekli dikim, 8 cm bk saksılara 3lü ya da 4lü dikim yapılmakladır.
Saksılı çiğdem üretiminde %50 kum +%50 lort - perlit karışımı kullanılır. Dikim Ekim-Aralık ayında 1er hafta arayla 6-7 kez yapılır böylece çiçeklenme ve satış süresi uzar. Dıkjm yapıldıktan hemen sonra soğuklanma ihtiyacı giderilmelidir. Çiğdemlerde soğuklanma ihtiyacı 5-6 hatta sürer. Soğuklarıma ihtiyacından çiçeklenme dönemine kadar sıcaklık 17 dereceyi geçmemelidir. Saksılar tomurcuklanma döneminden itibaren satışa sunulur.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön