Kompost çayı
Yapılan araştırmalar, kompost çayları yaparak kullanılacak arazinin yüzeyine püskürtülmesiyle (özellikle geniş arazilere) çok mükemmel sonuçların alındığını göstermiştir. Bu uygulamanın, bozulan toprakları tekrar geri getirmede önemli bir vasıta olacağı umudu doğmasının yanında, uygulamasının çok daha ucuz olduğu bildirilmektedir. Bu uygulama ile çiftçiler çok büyük arazilerin tekrar verimli bir şekilde kullanmaya başlayabileceklerdir.
Uygulama, toprak işlendikten sonra dikim öncesi yapılmalıdır. Daha sonra damlama veya yağmurlama sulama ile iki buçuk ayda bir uygulama yapılabilir. Bazen bu çaya, sıvı deniz yosunu, balık unu, sıvı melas ve hümik asid karıştırılarak uygulanabilir. Bu ilaveler mükemmel bitki besin maddeleri olmanın yanında mikro-organizmalara da besindirler. Bu kompost çayı, birçok kavun ve patates yetiştiricisi tarafından mildiyö ve külllemeye karşı da başarılı bir şekilde kullanılmıştır.
Özellikle iyi yapılmış kompost çaylarının yirmi değişik mantari ve bakteriyel yaprak hastalıklarını baskı altına aldığı, yapılan araştırmalarla ortaya koymuştur. Mildiyöye karşı kompost suyu püskürtülerek çok iyi sonuç alınabilmektedir. Kompost çayı, içerdiği bazı bakterilerle fungusları engelleyebilmekte içerdiği besin maddeleriyle yaprak gübresi yerine geçmektedir
KAYNAK:
http://www.carsambaziraatodasi.com/ab4_1.asp