Konu: Hicaz nar
View Single Post
Eski 22-02-2009, 21:50   #23
envor
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Uysal01 Mesajı Göster
Etrafı kapalı yer- demekle etrafı küçük tepelerle çevrili alanları demek istemiştim.
Ayrıca Narlarda görülen kabuk çatlamalarının sebebi sulama ilemi ilgilidir?
Nar ağacının etrafı küçük tepeçiklerle kapalı alanlarda yetiştirilmesi bir sorun yaratmaz. En fazla yazın biraz daha sıcak olur, onunda çok önemi yoktur. Nar yüksek sıcağa dayanıklı bir ağaçtır. (44-48C)

Nar aslında kuraklığa dayanıklı bir bitkidir, aşırı kuraklık nar ağacını su stresine sokar, su stresine giren ağacın da meyve verimi ve kalitesini olumsuz etkiler. Bitkinin su isteği, her bölgeye göre değişir, bölgenin aldığı yağış, yer altı sularının(taban suyu) yüksekliği, nem, sıcaklık vs.

Toprak nemini sürekli sabit tutulması gerekir. En ideali damlama sulama ile sulanmasıdır, fakat nasıl sularsak sulayalım devamlı aynı miktarda ve eşit aralıklarla sulamalıyız. Tava veya karık şeklinde suluyorsak 10 günde bir sulama yapıyorsak, bu süreyi hiç bir zaman geciktirmemeliyiz. Düzensiz sulanan nar bahçelerinde meyve çatlaması kaçınılmazdır. Damlama sulaması yapıyorsak da, haftada veya on günde bir sulamamalı, her gün aynı miktarda, aynı saatte yapmalıyız. Bir yanlış uygulamada, nar ağacının çiçeklendiği zaman su verilmemesi kanaatidir. Çiçeklenme zamanında verilen suyun çiçekleri döktüğüne inanılır. Bu yanlıştır, çiçeklerin dökülmesine asıl sebeplerden biride düzensiz sulamadır.

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön