View Single Post
Eski 21-08-2006, 15:19   #4
saka
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
Geçmişteki tek deneyimim su kaplumbağası beslemekti. 7 yıl sürdü sonra tümünü bir anaokuluna eğitim amaçlı (hayvanları tanımaları için) bağışladım.

Balıklarım olsun istemiyorum. İstediğim sadece su ve bitkilerden oluşan bir köşe oluşturmak. Pencere önü, aydınlık bir bölümüm var.

Benim gibi, ne nedir, hiç bilmeyenleri de düşünerek, gerekli malzeme, ekipman ve bitkilerden söz eder misiniz?
Sn. Malina,

Pencere önü -doğrudan ışık alan- mekanlarda sucul flora üyelerini, can sıkıntısı doğurabilecek alglerden kurtularak yaşatmak belki de bu işe "bir yerlerden başlamak için" zor bir start olacaktır!. En fazla 1-2 saat süreli güneş ışığı alabilecek bir pencere kenarı akla getirilebilir ancak bu da,süre olarak fotosentetik sucul bitkilerin biyo-ritmlerini olumsuz etkileyebilecek
ve belki de ideal denebilecek gelişimlerinden geri kalmalarına sebebiyet verebilecektir.

Yaygın uygulamanın, sentetik ışık kaynaklarından yararlanarak, günde 10-12 saat açık kalacak timer marifeti ile(yapı marketlerde veya elektrikçilerden temin edilecek bir zaman saatine) ile gündüz/gece dönüşümü taklit etmeye çalışmak şeklinde olduğunu söyleyebiliriz.

Sucul flora da, sürekli bir endişe kaynağı olarak görülen ve bazı durumlarda önünün alınmasından ciddi müşkülat yaşanan durumların hasıl olduğu durumlarda, alg ve yosunlarla başedebilmek için, besin zinciri içerisinde bu mikrofitleri tüketen canlılar (alg yiyici balıklar, karidesler, salyangozlar vb.) sisteme dahil etmek sureti ile alglerle bir tür biyolojik savaş yapılabilir. Bu durumlarda su-içi canlıların besinleri bizatihi suda oluşan algler tarafından karşılanır ve istenmeyen alglerin aşırı yayılımları baskılanmış olur.

Sucul alanda bulunacak bitki yoğunluğu gerek çeşit olarak gerekse kütle olarak
çok göreceli ve zevklere bağlı şekillenebileceği gibi her hangibi bir sınır önermek için oldukça zorlanılacak olan alleopati gibi teknik konulardan da etkilenebilmektedir. Dar anlamda sorunuzu cevaplamak için doğada olduğundan bile daha yoğun bir jungle oluşturulabileceğini belirterek, ufkumuzu geniş tutabileceğimizi belirtmek isterim.

Bu forumun yoğunlaştığı karasal bitkilerin büyük ölçüde köklerinden beslendiği düşünüldüğünde, sucul bitkilerin en önemli farklılıklarından birinin, pek çok elementi yaprakları vasıtası ile doğrudan sudan aldığını/alabildiğini belirtmekte beraberinde gerekir diye düşünüyorum.

Pratik olarak bazı sucul bitkilerin ve moss ların hiç substrat olmadan dahi, kolaylıkla sadece suda yetiştirilebileceğini söylemek mümkündür.

Gerekebilecek teknolojik alet edavatın sınırı günün teknolojilerine de bakıldığında geniş bir yelpazede bulunmaktadır. Sistemin hızını ve ritmini
etkiyelebilecek; pH Computerli - basınçlı-tüplü CO2 sistemleri, Katı-Sıvı gübreler, Taban Malzemesi, Su kimyasını anlamak ve analiz etmek için testler, aydınlatma sistemleri, filitrasyon ekipmanları, sirkülasyon pompaları, CO2 çözme reaktörleri, ısıtıcı vb. alet edavatı bu kapsamda bir çırpıda aklımıza getirebiliriz.

saygılarımla,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön