View Single Post
Eski 19-02-2009, 13:02   #27
kürşad
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Bize de stajda bir gün ayırdılar besin çözeltisi hazırlamak için. Ben ısrarla tekrar tekrar soru çözmeye başlayınca erken paydos ettik, kimsede kafa kalmadı.
Sadece makro besinleri kendi başlarında saf olarak verilemeyeceği için ayırdı hoca.

Bir tarafa + değerlikli olanlar
N
P
K
Mg
S
Ca
----
Diğer tarafta - değerlikler
SO4
H2PO4
NO3
Daha önceden bunları mmol olarak hesaplamışlar ve ekuvalen gramlarını değerliklerine göre hesaplayıp eşitledik. Şöyle ki + değerliklerden birisi arttırır veya eksiltirseniz diğerini de değiştirmek zorundasınız.
Daha sonra ekuvalen gramları üzerinden birbirleriyle bileşikler hazırlayıp birini bitiriyor diğerinden kalanı ise başka bir elementle eşleştiriyorsunuz. Bu böylece hepsi sıfır olana kadar devam ediyor. Ortalama bir eriyik için 5-6 tane gübre çeşidi çıkıyor.
Daha sonra her bir bitki için hesaplanmış mmol/g olan değerlerle bunları çarpıyoruz ve 10.000 ile çarptığımızda ppm rakamına ulaşıyoruz. Mikro elementleri ise makro kompoze gübrelerdeki iz elementlerin ppm i hesaplanarak, onlarda yok ise ayrıca ppm olarak hesaplayıp ekliyorsunuz.
Şuna dikkat etmek lazım. + ve - lerin her birisi birbiriyle eşleşmiyor. Bir de bulduğunuz gübreler her birisi bir karışıma giremiyor, Birbiriyle tepkimeye giriyor. Kafam son derece bulanmış olduğu için orada elime geçen kağıtları toplayıp getirdim sanırım bir kısmı hoca gereksiz yere ilgi dağıtmasın diyerek çöpe attı.

Bir de en basit örnek olarak domates için ilk fotosentez başlangıcından hasat bitimine kadar aynı ppm li besin eriyiğini kullanamıyorsunuz. Kök gelişimi ve çiçekli iken fosfor, Yeşil aksaam için azot ve meyve büyüme evresinde potasyumu fazla vermeniz gerekiyor. Bunu da çok profesyonel olmadığımız için gözardı edeceğiz sanırım. Bitkiler kullandıktan sonra besin eriyiklerini analiz ederek içindeki besinleri ve ne kadar kullanıldıklarını ölçme şansımız var ise o zaman ayrı tabii ki.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön