View Single Post
Eski 17-02-2009, 22:29   #30
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Bence endemik türler, yöresel sebzeler gibi kaynaklarımızın korunmasını ve üretilmesini profesyoneller gözetiminde, kontrolünde yapmalıyız. Neden?

Bitkilerimiz henüz pek farkında olmasakta, halkımız için büyük bir servet değerinde. Bir çok yabancı firma bu bitkileri ele geçirmek için akla hayale gelmedik yöntemler izliyor. En son örneğini "Getir tohumu, götür bilgisayarı" kampanyasında görmüştük.

İnternet ise sanal bir alem. Çok değil, bundan 2-3 ay önce bir mail tartışma grubunda, bir arkadaş, yurt dışına yollamak üzere yerel sebze tohumları arıyordu. Arkadaş muhakkak ki iyi niyetliydi, paylaşmak istiyordu. O kadar iyi niyetliydi ki, yurt dışına yollayacağını söylüyordu. Ama bakalım, yurt dışındaki tanıdıkları ne niyetde? Kimin ne olduğu hiç belli değil. Benim bir yabancı şirket adına bu forumda olmadığımı kim nerden biliyor?

Buradan alacağım 3-5 adet pembe domates tohumunu, kendi şirketim adına patentleyip, tüm üretim ve satış haklarını elime geçirmeyeceğim, sizin üretmenize izin vermeyeceğim ne kadar kesin.

Benim bildiğim, Bursa Ziraat Mühendisleri Odası'nın yerel çeşitleri paylaşmak adına yaptığı bazı çalışmalar var. Mesela Yalova, Bursa ve Balıkesir ortak bir çatı altında birlikte hareket edebilir. Böylece, emin olunmayan kişilere tohumlarımız verilmez.

Konu, sandığımızdan daha hassas. O yüzden bir miktar paronoyak davranmamız gerekiyor diye düşünüyorum.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön