Konu: Patates
View Single Post
Eski 10-02-2009, 23:28   #217
Harun Parlak
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Patates normal tarlaya ekildiğinde 20 cm kadar olunca bir çapa yaplır. Bu çapa işlemi hem bitkiyi ayakta tutmak için hemde orada oluşacak saçak köklerden patetes yavrulaması içindir.
Siz çuvala 20 cm kadar toprak doldurup patatesleri dikin çuval 1 mt boyunda dersek 20 cm ye kadar kısaltacaksınız yani toprak derinde çukurda gibi değil meydan da olacak normal tarlagibi.
Patatesiniz filezlenip 25 cm olunca 20 cm toparak ilave edin ilave etdiğiniz kısımda saçak kökler oluşacaktır. ve fideniz tekrar uzayıp 25 cm uzayınca siz tekrar 20 cm kadar toprak doldurun orada da saçak kökler oluşup yavrulamaya başlayacaktır. böylece çuval dolana kadar devam edeceksiniz. Toprağınız patates toprağı derler gevşek ve kumlu olmalıdır dıranaj da iyi olmalı çuvalı biraz yüksekce yere koyun fazla sılandıkca fazla su süzülüp gitsin. Gübreleme de ilk dikim öncesi biraz hayvan gübresi karıştırın sonra peşinden fosfor içerikli azot lu gübre kullanın ikinci aşamaya geçtiğinizda yani toprak ilavesine başladığınızda potasyum ağırlıklı azotlu gübre verin. 3 aşamada tekrar potasyumlu azot vereceksiniz.
Bitkilerde beslenme düzeni yıllık üç aşamalı yapılır.
bitkilerde fosfor kahvaltı azot hava potasyum da ekmek gibi düşünün.
Daha sonraki besinler insanlarda olduğu gibi vitamin eksikliği olarak meydana çıkar demir eksik mangan calsiyum vs diye bitkilerde aynı aradaki fark biz azotu havadan onlar toprakdan almaya çalışır. havanın %74 azot olduğu halde bu toprakda 0.05 gibidir. mutlaka fosil **** suni hayvan gübresi gibi azot ihtiyacını karşılamak lazım.
bundan sonraki sorularınızı forumda sorarsanız oraya yazılandan sizingibi sonra gelen arkadaşlarda faydalanır.
burdan bilgi vermekden kaçınmam ama oraya yazılırsa hem başkalarıda öğrenmiş olur hem benim doğru olduğunu sandığım sizlere aktardığım bilgi ya teyid edilir **** eksiğim varsa bende öğrenmiş olurum.
sizde doğrusunu öğrenmiş olursunuz. Aksi takdirde benim doğru bildiklerimle kalırız. Yanlış da biliyor olanilirim.

Önemli NOT ikinci toprağı doldurdukdan sora sulamayı derinlemesine yapmayın. Su en altdaki köklere gidince besini oradan almaya devam edeceği için yukarıda saçak kök oluşturmayacak **** daha az oluşturacaktır.
her toprak ilavesinde doldurduğunuz toprak kısmı ıslayacak kadar su verin ki üst kısımlarda saçak ök olşsun.
Toprak ilave ederken toprak doldurduğunuz kısımdaki yaprakları koparmayı unutmayın.


Düzenleyen Harun Parlak : 11-02-2009 saat 00:24
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön