View Single Post
Eski 06-02-2009, 13:50   #10
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Sayin Narici iyi gunler.
Fotograflari eklemen iyi oldu. Gelismis akasyalar yerlerinden sokulup baska yerlere dikilirlerse tutma sanslari cok az diye biliyorum. yine de siz onlara sevgi ve ilgi ile bakarsaniz belki tutarlar. Akasya bonsai yapmak istiyorsaniz tohum ekip saksilarda fidan yetistiriniz. yetistirdiginiz(ve ya fidancilardan alacaginiz) fidanlarla bonsailer yapabilirsiniz.

Bir kez daha yazmamda yarar var, bonsai bir sabir isidir, iyi bir bonsai yapabilmeniz icin 2-5 belkide 10 yil calismaniz gerekiyor(Bu sureden sonra da calismaniz bitmiyor bir omur boyu agaclariniz uzerinde surekli calismaniz gerekiyor.) Bunlari nicin tekrarladim sayin Narici, cunku yarde dikili olan agaclarinizi bonsai yapmak istiyorsunuz onlar uzerinde calisirken kisa bir surede bonsai olamiyacaklarini, iyi bonsailer olabilmeleri icin zamana gereksimleri olacagi icin yazdim.

Kis sonu mumkun oldugu kadar toprakla, agaclari yerlerinden sokmeden once, guzel bir toprak karisimi ve genisce bir saksi hazirlayiniz. Soktugunuz agacinizin kazik koklerini budayip, (budanan koklerle bir denge saglamak icin usten de ileride istemeyceginizi dusundugunuz dallari da budayabilirsiniz. Igne yapraklilarda budaycaginiz dallar uzerinde yapraklar kalmasina dikkat ediniz cunku cogu igne yapraklilar yasli ve yapraksiz dallar uzerinde yeni surgunler cikaramadiklarindan olebilirler) daha once hazirladiginiz saksi icerisine yeni toprak karisimi ile dikiniz. Agacinizi suladiktan sonra dogrudan gunes gormiyen bir yere aliniz ve surekli izleyiniz, Sulamasina dikkat ediniz, Topragin kurumasina izin vermeyiniz(Akasyalarinizdaki toprak yapisi fotograflarda iyi gorunmuyor, suyu suzen bir toprak karisimi kullaniniz) Baharda agac yeni surgunler verdigi zaman bir yil onlari ellemeyiniz yeni surgun ve yapraklar bircok sacak kokun olusmasini sagliyacaktir. sacak kokler de agacin saglikli buyumesini. Bu arada agaciniza cok az olmamak sarti ile gubre de verebilirsiniz.

ikinci yilin baharinda agacinizin yeteri kadar saglikli oldugunu dusunuyorsaniz
dallari sekillendirmeye basliyabilirsiniz. Govde ve dallarin iyice gelimesini istiyorsaniz dal budamasi yapmayiniz(sadece tel sarip istediginiz gibi dallari diziniz. Bu arada agac gelisme gosterdiginden telleri her 1-2 ayda kontrol etmeyi de unutmayiniz.)

Fotograflarini eklediginiz yerdeki agaclarinizin hepsini birden sokmeyiniz. 1-2 tanesini sokup hem agaclarinizi hem de kendinizi deneyiniz. Basarili oldugunuz zaman diger agaclarinizi da sokup gelismeleri icin genis saksilara alabilirsiniz.
( Bu arada sokup kok budamasi yaptiginiz agaclarinizi yine iyi bir toprak karisimi ile tekrar yere de dikebilirsiniz. Yere dikmeden once agaci dikeceginiz yerin altina duz bir levha Ornegin mermer koyup da agacnizi o duz levhanin userine dikerseniz agaciniz kokleri derine gitmek yerine yanlara buyuyeycek ve onu saksiya alacaginiz zaman hic zorluk cekmeden yerinden sokup saksiya alabileceksiniz.)

Size kolayliklar diliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön