Konu: Amaryllis
View Single Post
Eski 03-02-2009, 22:34   #235
ninina84
Ağaç Dostu
 
ninina84's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 779
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Ben de kutlarım gerçekten mükemmel olmuşlar. Çiçek açacacak kadar seneye olur. Çok iyi bakmışsınız. Bakım notlarınızı paylaşırsanız seviniriz.
Sn. Hocam100 açıkçası çok özel birşey yapmadım ama paylaşiyim. Tohumları bir gün suda beklettim. Ilık suda bekletmem gerektiği yazıyordu ama suyu sabit ısıda tutmak gibi bir şansım olmadığı için bir kaseye biraz kaynar su koyup soğuk suyla karıştırdım ve sabaha kadar oda sıcaklığında öylece bıraktım. Büyük plastik bir kabın dibine (profiterol kabıydı sanırım) delikler açıp üç parmak kadar toprak koydum. Toprak dediğim de yapı marketlerde satılan ne olduğu belirsiz topraklardan; torf, humus, perlit... herşey varmış içinde . Sonra bir kaşığın sapıyla 15 tane ufak delik yapıp tohumları dik duracak şekilde bu yuvalara yerleştirdim. Bildiğiniz gibi amaryllis tohumları yassı oluyor, o yüzden kaşık kullanınca tohumlar açılan yuvalara tam oturuyor böylece yerlerinden kıpırdamıyorlar.

Tohumları yerleştirdiktan sonra üstlerine çok ince bir tabaka halinde toprak döktüm. Makarna süzgeciyle eledim toprağı Toprağın sadece üst kısmını biraz ıslatacak kadar su sıkıp şeffaf folyoyla kapattım. Evin içinde çok fazla güneş almayan ama karanlık da olmayan biryere koydum saksıyı. 15-20 gün sonra ilk yapraklar çıktı.

Aslında ilk bir yıl hiç yerlerinden oynatmamak gerekirmiş ama kapta iyice sıkıştıkları için mart gibi yerlerinden çıkarıp birkaç saksıya diktim minik soğanları ve kapalı balkona çıkardım evin içinin çok sıcak geleceğini düşünüp. Bu eylülde yine büyüdükleri için tekrardan ayırmak zorunda kaldım. Eylülde topraktan çıkardığımda resimdeki hallerinin yarısı kadardı soğanlar. Şimdi de bazılarını tek saksılara dikip yine balkona koydum.

Ekime kadar hiç besin vermedim. Ekimden sonra 2-3 kere genel kullanım amaçlı olan besinlerden verdim. Büyük amaryllis soğanlarına yapıldığı gibi yaz sonunda sulamayı kesmedim. Soğanlar çok minik oldukları için yapraksız kalıp kururlarsa bir daha toparliyamazlar diye düşündüm.

Benim yaptıklarım bu kadar. Mutlaka yanlışlarım olmuştur ama sonuç gayet iyi görünüyor. Tabii tohumları satanın da hakkını yememek lazım. Kaliteliymişler ki 15te 15 çimlenme sağladım.

Herkese iltifatları ve iyi dilekleri için teşekkürler.


Düzenleyen ninina84 : 03-02-2009 saat 22:42 Neden: ekleme
ninina84 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön