View Single Post
Eski 20-01-2009, 19:43   #304
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Sevgili lilium sevenler.,
Sizlere lilium konusunda bazı bilgileri aktarmanın yararlı olacağını düşündüm. Önce lilium türleri (çeşitleri veya renkleri değil!) çok geniştir ve 9 gurup altında toplanmıştır.
Bunlardan ticari olarak en çok kullanılanlar Asiatic melezler, Oriental melezler,longiflorum (uzun çiçekli) melezler, Lilium candidum (Beyaz mis zambağı), Lilium martagon ,vb.
Bu gurupların yetiştirme şekilleri ekim- dikim vs.ise farklılık gösterir. Örneğin L.candidum soğanları yüzeysel dikilirler ve boğaz kökleri(sap kökleri) çıkarmazlar fakat asiatik melezler veya oriental melezler (Casablanca oriental melezlerdendir) ise derin dikilirler ve saplarından kök çıkarırlar bu kökler beslenmesine yardımcı olur.

Liliumlarda renklere göre bir guruplandırma yapılmaz. Diğer taraftan lilium türleri çiçek açması için SOĞUK (vernalizasyon ) ihtiyacı vardır. Bu da +2 oC da en az 6 haftadır. Sonbaharda dikilenler kış boyunca bu soğuklamayı alırlar. Diğer zamanlarda dikilenlerde ise soğanları depolarda soğuklatılarak satılırlar.
Liliumlar genelde nemli ve serin iklim (10-16 oC) severler. Aynı zamanda Bol ışık isterler. Işık az olan zamanlarda (Kasım-Aralık) çiçek açmazlar veya çiçeklerini açmadan dökerler.
L.candidum dışındaki liliumlar genelde (% 90) soğanları ithal edilir ve seralarda çiçekleri yetiştirilerek satılırlar.L. candidum ise Türkiyemizin doğal florasında (Ege Bölgesi) vaedır soğanları ihraç edilir.
Lilium rumuzlu arkadaşımız sizlere L.candidum soğanlarını temin ederek güzel bir iş yapmış tebrik ederim. Çünki başka türlü bu çiçeklere erişmeniz maalesef zor olduğunu görüyorum. Bir arkadaşın lilium sapı üzerinde gördüğü değişiklikler ise bulbil denilen gövde soğancıklarıdır. bunları da tohum gibi ekerseniz 1-2 yılda irileşir ve çiçek açarlar.
Sanırım biraz uzadı ileride tekrar bilgiler vermeye çalışırım saygılarımla.

Eklenen Resimler
  
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön