View Single Post
Eski 20-01-2009, 10:25   #85
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
2 meterelik çilek ağacındaki su debisi sorununu çözdüm. Motor AC bir akvaryum motoru idi, ancak ince bir hortum (akvaryum hortumu iç çapında etli bir hortumdu kıvrılmaları önlemek için ) .

Akvaryum motorları hortum çapı geniş motorlar 1 cm kadar. Bu genişlik 3 mm ye düşürülünce debisi yüksek bir motorda olsa basıncı çok düşüyor ve zaten yatayda çalışması için yapıldığı için 2 metreye basmakta çok zorlanıyordu. Ayrıca akışın önü çap düşürülerek **** hortum ucu yükseğe çıkarılarak motorun önündeki su sütunu basıncı arttırılınca motorun sessiz çalışmasıda mümkün olmuyordu.

Çilek ağacını fidelerle ve içindeki ıslak perlitle beraber kovadan çıkarıp yere yatırdım. İnce hortumun ucuna kalın bir hortum bağlayıp asıldım. Çok sorun yaşamadan ince hortum kalın hortumla yer değiştirmiş oldu. Ağacı yerine tekrar yerleştirip motoru bağladım. Debi çok arttı (5 -6 kat). Ayrıca motordaki basınçtan doğan takırdamalar da kesildi.

Bu sefer yüksek debi tepedeki perliti oymaya başladı. Bu yeni sorun içinde bir pet bardağa havya ile süzgeç gibi delikler açıp, hortum ucuna da akvaryum motorlarından artan bir L hortum ucu aparatı takıp tepeye su fışkırmasını önleyerek bardağın içine akıttım. Debi bol olmasına rağmen perlitten çok güzel süzülüyor.

Fideleri dikeli 8 gün oluyor. ancak ilk iki gün elle suladım. sonraki 6 günde az debili ( 30 sn de bir su bardağı ) besinli su ile beslendiler. Canlandılar fakat gelişim çok zayıf seyrediyordu. Bu yüzden fideleri budamaya bile korktum. Şu anda debi 5 sn de 1 su bardağı şeklinde. Fideler yataydaki kadar iyi besleniyor.

Yarın besinli suyu yenileyeceğim. Müteakip günlerde de gerçek bir EC metre temin ettikten sonra basit avometrelerle sürekli EC ölçümü mümkün olabiliyor mu onu anlamaya çalışacağım. Eğer bu yolla EC ölçülebilecekse Ph da ölçülebilir teorik olarak. Elektronik bilgim ve imkanlarım var. Fakat EC ve Ph davranışları konusunda **** seçilecek prob ucu metalleri konusunda eksik bilgilerim var. Deneyip anlamak gerekecek.

Amacım basit EC ölçer yapmak değil. Kovalara **** kurulan yatay sistemlere montajlanabilecek , üzerinde sabit kalacak EC ve Ph ölçer yapabilmek. Her sisteme EC veya Ph ölçer masrafı yapamayacağımıza göre basit bir alet geliştirmek gerekir, eğer oluyorsa. Ama genede bu aletlerin kalibrasyonu ve verdikleri bilginin teyidi açısından gerçek bir Ph ve EC ölçere ihtiyaç var.


Düzenleyen akinselcuk : 22-01-2009 saat 21:37 Neden: yanlış harflerin düzeltilmesi
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön