View Single Post
Eski 11-08-2006, 15:15   #1
Oğuz Sağlam
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
Paludaryum Dünyası

Paludaryum kavramını bu başlıkta biraz açmak istedim.

Çünkü paludaryumlarda bitkisel bileşenler en az canlılar kadar hatta daha fazla ön plandadır. Ve çünkü paludaryumlar, bana öyle geliyor ki bitki tutkunlarıyla akvaryum tutkunlarının ilgisel kesişim kümesidir.

Paludaryum kısaca, suyun ve havanın eşit öneme sahip olduğu hacimlerdir. Bir paludaryumu; evimize konuk ettiğimiz nehir, göl, deniz kenarı, bataklık kısmı, düzenli sellenen bölge, gelgit alanı, hatta tuzlu su ve tatlısuların buluştuğu kesitlerden mangrov bataklığı gibi akla gelebilecek karasal ve sucul alan kesişimi olarak tanımlamak mümkün. Ya da en kısası
Paludaryum = (Akvaryum + Teraryum)/2
gibi bir formül uyduralım gitsin .

Düzenlemelerinde kara ve su bölgelerinin hepsi önemlidir. Kıyı şeridi, taşlık kumluk alan, küçük şelaleler, zamanımızda kolaylıkla bulunan soğuk buhar (sis efekti) yardımıyla buğusu üstünde kesitler akla gelebilecek her “şey” yer alabilir.

Paludaryumlar, akvaryumları bir yerde aşan, deneysel emeğe son derece uygun sanat tuvalleridir.



Alıntı: http://www.aquarialeeuwarden.nl/pagina%27s/planten1.htm


Alıntı: http://www.aip.pl/~akwafoto/fotorepo...fair_rozne.php


Alıntı: http://www.leiocephalus.de/ZAquarium/Aquarium.htm

Bitkilerle birlikte tutulabilecek canlı çeşidi de oldukça fazla; amfibyumlardan semender, kurbağa, ağaç kurbağaları, çeşitli sürüngenler, böcekler ya da diğer omurgasız ve eklem bacaklılar ele alınabilir.

Hatta bazı mantar çeşitlerinin yerleştirildiği birkaç örneğe nette gezerken rastladım ve çarpıcı renk ve dokularına hayran kaldım.

Paludaryumlar yeni gelişen bir ilgi alanı olduğu için içinde ele alınabilecek çok fazla sayıda bitki türü olduğunu düşünüyorum. Netice-i kelam, akvaryum forumlarından taşıp bitki forumlarına dal atmamın altında da bu yatıyor. Kim bilir belki bitki sevdalılarının fikrini çeler paludaryumlara bulaştırırsam onlardan birşeyler öğrenirim sinsiliği de var elbette .

Düşüncelerinize, görüşlerinize, önerilerinize, katkılarınıza açık ve derin bir konu.

Saygılarımla,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön