View Single Post
Eski 16-01-2009, 17:38   #5
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
q.e.d. Quod erat demonstrandum

Bir yılı aşkın keikisini özenle taşıyan bir Phalaenopsisim vardı. Annesinin beslenmesinden pek hoşnut bir yıl boyunca hiç kök vermedi. Baktım bu böyle olmıyacak anne hem yoruluyor hemde çiçek açmıya fırsat ve kuvvet toplıyamıyor, yavuya ayakları üzerinde durabilmesi için gereken kökleri oluşturmanın geçde olsa zamanı geldiğine karar verdim.
Geçenlerde bir arkadaşımız bu tarz köklenmiye niyeti olmıyan keikilerde ne yapılması gerektiği hakkında bir soru gelmişti, bu fırsatla onu da cevaplandırmış olayım burdan.

Keikiyi sphagnuma sardım ve ince paslanmmaz bir telle sarıp raptetim. Burada misina da kullanılabilir en yaygın olanı ise kadın çoraplarından ince şeritler keserek bağlama yöntemidir. İki haftaya kalmadı ki 2. resimdeki gibi Köklenmeleri gözlemliyebildim. sphagnum içinden gelen kök uçları da var ancak resimde pek seçilemiyor.
Sadece kurutulmuş sphagnuma sarıp nemli tutum. (anaç bitki saksısı normal sulandı sadece sphagnum nemli tutlıcak şekilde su püskürtüldü) Herhangi bir köklendirme hormonu eklenmedi. bir kaç haftadan bu oluşumu gözlemliyemeseydim aNAA Na tuzu veya IBAK karışımı bir hormon tatbik edecektim. Ancak pekde gerek kalmadı görüldüğü üzre.
Name:  Imgp1270.jpg
Views: 66861
Size:  21.1 KB
Name:  Imgp1272.jpg
Views: 73724
Size:  15.6 KB

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön