View Single Post
Eski 13-01-2009, 20:56   #19
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Sayın Ent,

ülkemizde aldığınız genelikle hollanda üretimi Cambria, Oncidium ve Miltonia etiketli hybridler son yıllarda çok birbirine karıştırılırcasına çaprazlandı, üretildi.
Özelikle Cambria veya Potinara gibi isimler bu çoklu çaprazların kısaltılmış ve genellenmiş bir adı olarak takıldı.
Bu bilgiler ışığında pekde bu orkidelerin geriye dönük çiçeğine rizomuna bakmakla tür tanımı yapmak ne kadar doğru olur veya kafa yormak ne kadar mantıklı olur bilemiyorum.
Bitkinizin tek çiçek açması da tamamen besin yetersizliğinden kaynaklanabileceği gibi, bir dizi phytohormonla şişirilmiş bu orkidelerin bitap düşmesi gibi düşünebilirsiniz.
Hollandalı seri üretici son kullanıcının alıp birkaç yıl bakacağını önemsemeden, hesaplamadan üretiği için bu gibi durumlar nerdeyse normal sayılır. Bu tarz orkideler bir tür tüketim madesi gibi görülmekte ve 6 ay çiçekli görüp tüketilmesi, atılması üzerine büyütülmüştür. Bu elbeteki biz atmalıyız anlamında değil. ama bir ya da iki yıl bitkiye normale dönmesi için, iyi bir bakım eşliğinde, zaman tanımalıyız.
Bu tabii şu da demek oluyor ki bu bitkilerin saksı harcı da bitiktir, yani çürümüş ve çiçekten sonra değiştirilmesi de gerekmektedir.
Kısacası çiçekten sonra saksı harcını değiştirin normal bakımını yapın. Bitki dinlensin kendini toparlayıp normal büyüme ritmine girsin.

Saygılarımla

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön