View Single Post
Eski 07-01-2009, 23:46   #7
vıolet
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-11-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 15
Merhaba

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mava Mesajı Göster
Sesimi duyan yok mu?
ANTHURİUM (Flamingo çiçeği)
Araceae familyasındandır.
Amerika'nın tropik bölgelerinde doğal olarak yaşar.250 den fazla türü vardır.Herdem yeşil bitkilerdir.Bazı türleri tırmanıcı, bazıları boylu bitkilerdir.Çiçeklerinden kesme çiçek olarak da faydalanılmaktadır. Önemli çiçek açan türlerinden ikisi; Anthurrium andreanum,kırmızı ve beyaz büyük çiçekli,
Anthurium schezerianum kırmızı küçük çiçeklidir. Yaprak özelliği için yetiştirilen türleri de bulunmaktadır.
Anthurium'lar nemli,sıcak ve gölge alanlardan hoşlanırlar.Kış aylarında en düşük sıcaklık 16 derece, yaz aylarında en yüksek sıcaklık 21-27 derece arasında olmalıdır.
Saksı toprağı geçirgen ve bitkibesin maddelerince zengin olmalıdır. Peat ve Sphagnum yosunu harca ilave edilmelidir. En iyi toprak harcı, mineral maddelerce zengin bahçe toprağı,yarı çürümüş yaprak ve gübre karışımı,torf, az miktarda dişli nehir kumu,bir miktar saksı kırığı ve çam ağaçlarının ibrelerinin ilavesi ile hazırlanır.
Sulama suyunun kireçsiz olması gerekir. En iyisi yağmur suyu ile sulamaktır. Kireçli su yapraklarda kahverengi lekelerin oluşmasına sebeb olabilir. Salonlarda hava nisbi nemi düşük olduğundan sık sık yapraklara kireçsiz su püskürtülmelidir. Sulama Mart-Kasım ayları arasında bol yapılır.Kış aylarında verilen su miktarı azaltılır, ancak toprak kurumasına müsaade edilmez.
Üretimi tohumla veya ana bitkinin yanında meydana gelen sürgünlerin köklendikten sonra ayrılması ile olur. Tohumlar İlkbaharda kum ve sphagnum yosununa ekilirler.Tohum ekilen kasalarda sıcaklık 27 derece ve yüksek nem olmalıdır. Bunu temin için kasaların üzeri camla kapatılır.
Ana bitkinin yanında kök oluşturan yavru bitkiler Mart ayında keskin bir bıçakla alınarak, yara yerleri odun kömürü tozuna batırılmak sureti ile ,daha önce anlatılmış olunan harç içine dikilir.
Saksı değiştirme Mart ayında ve 2-3 yılda bir yapılır.Değiştirme esnasında köklerin zedelenmemesine dikkat edilmelidir.Zedelenen köklere odun kömürü tozu serpilerek çürümeleri önlenir.
(Şimdi yazacağım bilginin doğruluğundan şüpheliyim.Çünki ben çiçekli olarak aldığım Anthurimu eve getirdim ve bir gece, sonra sabah baktığımda çiçekleri ve yaprakları solmuş ve ölmüştü.Sanırım çiçekli iken yer değiştirdiğinde buna alışamıyor.DOĞRU BİLEN ARKADAŞLAR BU KONUDA BİLGİLENDİRİRSE SEVİNİRİM )
Kitap diyor ki; Çiçek alınırken bitki üzerinde çiçeğin olmasına (yoksa olmamasına mı anlamadım ) dikkat edilmelidir.Zira bu devrede bitkiler ışık, ısı ve nem değişikliklerine en az duyarlı durumdadırlar.
Kaynak:AÖF Süs Bitkileri

vıolet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön