View Single Post
Eski 04-01-2009, 21:31   #1
Oğuz Alper
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 3,093
Bionem Mikrobiyal Gübre Hakkında

Bionem (Pseudomonas Fluorescens)

Bionemin içerisindeki Pseudomonas Fluorescens çıkarmış olduğu enzimlerden bir tanesi kitinaz enzimidir.

Kitin tabakası hem funguslarda , hem zararlı böceklerin larvasında hemde nematodun hücre duvarında, yumurtasında bu tabaka bulunmaktadır.

Kitinaz enzimi sayesinde kitin tabakasını parçalayarak fungusları yani mantarları , nematodları , zararlı böceklerin yumurtaları nı çatlatarak yeni bireylerin oluşmasına engel olmak sureti ile DÜZENLİ UYGULAMADA popülasyonlarını minimum seviyede tutar..

Bionem’in etki ettiği zararlı böcekler ve mantar ile hastalıklar:

1- Kırmızı örümcek kendisi ve yumurtası.
2- Beyaz sinek kendisi ve yumurtası.
3- Nematod kendisi ve yumurtası
4- Rhizoctonia solani
5- Helminthosporium sativum
6- Ophiostoma ulmi
7- Botrytis cinerea
8- Fusarium solani
9- Phytophthora capsici
10- Sclerotinia sclerotiorum
11- Oidium tuckeri ( KÜLLEME )
12- Erwinia amylovora ( Ateş Yanıklığı )
13- Venturia inaequalis ( Kara Leke )
14- Verticillium


Bionem ne işe yarar ?

Bionem içerisindeki faydalı bakteri sayesinde ve bu bakterinin çıkarmış olduğu enzimlerle Toprağınızdaki zararlıları baskılar aynı zamanda da mevcut olan besinlerin bitki tarafından alınabilirliğini sağladığı gibi , bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine ;bitkilerinizin hastalıklara ve zararlılara daha dirençli olmasını sağlar.

Yapraktan uyguladığınızda yaprak yüzeylerinin genişlediğini , kökten uyguladığınızda daha koyu bir yeşil olmasını , bol saçaklar atmasını da sağlayacaktır.Bitkilerinizde yeni filiz oluşumlarını uygulamadan sonra görebilirsiniz.


Bionem in bir özelliğide eğer kullanım kurallarına uyduğunuzda ,düzenli yaprak ve kök uygulama periyotlarına uyulduğunda Hiçbir Kimyasal ilaç , bakırlı ve kükürtlü preparat , bitki gelişim düzenleyicisi , köklendirici kullanılmasına ihtiyaç bırakmaz. Olmayan şeylerle mücadele etmenize gerek olmayacağı için .

Zararlı böcekler zarar eşiğinin altında kaldığından böcek ilaçları da kullanmanıza ihtiyaç bırakmayacaktır. Olmayan şeylerşle mücadele edilmeyeceği için.

Çünkü düzenli uyguladığınızda sizi zehirli ilaç kullanımına iten zararlı böcekler , mantarlar , zararlı mikroorganizmalara bitkilerinizde rastlamayacaksınız . Dolayısı ile de ürünlerinizi doğal olarak yetiştirmenizi sağlayacaktır.

Bionem kullanırken mutlaka ve mutlaka bitkilerinizi besleme yaparken dönüşümlü olarak NPK , organik gübre , hayvan gübreleri ile dönüşümlü kullanabilirsiniz.

Bionem bitkilerinizi mevcut olan toprakta eğer besin eksikliği var ise bunu tamamlayamaz. Yoktan hiçbir şeyi var edemeyeceğimiz gibi.

Bionem i NPK larla ve diğer organik gübrelerle ,hayvansal gübrelerle kullanabilirsiniz.

Tek dikkat edeceğiniz husus aynı anda kullanmamanız. Dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz.

Bunların yanı sıra hayvan gübrelerinizi kullanmadan önce mutlaka bionemli su ile püskürtüp iyice nemlendirdikten sonra kullanırsanız ; Hem zararlı mikroorganizmaları , varsa nematodları , fungusları vb.. düşmanlara steril etmiş olursunuz.

Bionemin içerisindeki bakterinin de bu hayvan gübresindeki organik maddeleri işleyerek bitkinizin alınabilir seviyesine getirmiş olur.

Ayrıca Bitkilerinize kök bölgesinden Bionem i uyguladığınızda faydalı mikroorganizmayı toprağa aşılamış ve toprağınızda ki mevcut gübrelerinde alımını sağlatmış olduğunuz gibi zararlı mikroorganizmaları baskılamış ve bertaraf etmiş olursunuz.

Bu şekilde hazırladığınız hayvan gübresini bitkilerinize verdiğinizde bahçenizin keyfine doyum olmaz.



Bionem geç donlarda -4,-5 dereceye kadar antifiriz görevi görmektedir.

Meteorolojiden don tehlike çanları çaldığında hemen 200lt suya 1lt Bionemi uygun şekilde karıştırıp tüm ağaçlarınızın dallarına , gövdesine püskürtmeniz yeterli olacaktır.


Evdeki bitkilerinize uygulaması :

Tüm uygulamalarda Bionem iyice çalkalandıktan sonra zaman geçirmeden bölünerek kullanılmalıdır..

Süs Bitkileri :

Yaprak Uygulaması :
İyice çalkalanmış 3 cc Bionem, 1 lt suyun içerisinde çok iyi bir şekilde karıştırılıp çalkalandıktan sonra bitkinizin yapraklarının altı ,üstü ve gövdesine püskürtülerek uygulanır.Bu uygulama haftada 1 tekrar edilir.

Kök Uygulaması :
İyice çalkalanmış 5 cc Bionem, 1 lt suyun içerisinde çok iyi bir şekilde karıştırılıp çalkalandıktan sonra bitkinizin büyüklüğüne göre suyun tamamını veya birazını bitkinizin su ihtiyacına göre kök bölgesine verebilirsiniz.

Tüm meyve ve sebzeleriniz için kök ve yaprak uygulaması :
İyice çalkalanmış 5 cc Bionemi, 1 lt suyun içerisinde çok iyi bir şekilde karıştırılıp çalkalandıktan sonra bitkilerinizin kök (bitkinizin su ihtiyacına göre kök bölgesine verebilirsiniz ) ve yapraklarına uygulayabilirsiniz.




Meyve Ağaçlarında Uygulama:

Kök İçin : 200 lt suya 1lt Bionem iyice karıştırılıp Her ağacın taç izdüşümüne bu karışımdan 5 lt dökülecek. Bu uygulama erken ilk baharda başlamak üzere 15 gün ara ile 3 sefer tekrar edilecek.

Yaprak için : 200lt suya 1lt Bionem iyice karıştırılarak ağacın dalları,gövdesi,yaprakları na komple püskürtülecek.Bu uygulama erken ilk baharda başlayıp 15 gün ara ile sezon sonuna kadar devam edilecek.

Fide Yetiştirmede Uygulama :

200 lt suya 1lt Bionem iyice karıştırılıp Her viyole torfun üzerine veya toprağın üzerine nemlendirecek şekilde püskürtülerek uygulanır.Bu uygulama fidelerinizin her sulama ihtiyacında tekrar edebilirsiniz.

Sebze Yetiştirmede Bionem Uygulaması :

Kök Uygulaması: Fideler dikildikten ve can suları verildikten sonra 200 lt suya 1lt Bionem iyice karıştırılıp Her fidenin kök boğazından bu karışımdan( 200cc ) 1 su bardağı dökülerek uygulanır.Bu uygulama sezon boyu 15gün ara ile 3 sefer tekrar edilir.
Damlama sulama yöntemi ile verilirken 1 Dönüme 2lt Bionem karıştırılarak hızlıca emdirilerek uygulanır.

Yaprak uygulaması : Sera uygulamalarında 7 ila 10 günde 1 tekrar edilir. Taral gibi bir makinede 200lt suya 1 lt Bionem karıştırılarak ve makinenin devridaimi açıkken karışım tazyikli bir şekilde devam ederken yaprakların altına ve üstüne gövdesine püskürtülerek uygulanır.Açık tarlalarda yetiştiricilikte bu uygulama sezon boyunca 15 günde 1 tekrar edilir.

Karpuz : Dikim yapılıp can suları verildikten sonra damlamadan dönüme 2 lt Bionem kısa su programı ile ( 10dk da emdirilecek ) 1. kök uygulaması yapılır. 1 hafta sonra ikinci kök uygulaması ve son olarak 2.kök uygulamasından 15 gün sonra 3.kök uygulaması yapılır ve kök uygulamamız sona erer.

Yaprak uygulaması 1.kök uygulaması yapıldığında başlanacak 100Lt suya 1/2 lt Bionem yaprakların altına üstüne püskürtülerek uygulanır bu uygulama hasat zamanına kadar 1 er hafta ara ile devam edilir.

Salatalık , domates ve kabak ta da aynı uygulama geçerlidir.Aynı anda aynı dozajları uygulayabilirsiniz. Yaprak uygulaması su harcama miktarı sizin ilacı atış şeklinize göre değişir. İlk dikimlerde fidanlarınız ufak olduğundan çok su harcamassınız , fidanlar geliştikçe su miktarıda artar. Yukarıda bahsettiğim uygulamaların arasına npk ve izelement vermeyi ihmal etmeyiniz.

Nematod , kök çürüklüğü , köklendirici , beyaz sinek , kırmızı örümcek ve külleme ilaçları kullanmanıza gerek yoktur.

Uygulama esnasında kırmızı örümcek veya külleme görüldüğünde uygulama periyodumuzu değiştirmeden devam ediniz.Zararlılar zarar eşiğinin altında kalacaklardır.

ÖNEMLİ NOT : Bionemi su haricinde hiçbir madde ile karıştırmayınız.Bionemi 1lt ambalajı 200lt suda karıştığından daha az su karıştırmak istediğinizde 1lt ambalajı hızlıca çalkalayıp veya blender dan geçirip homojen hale getirdikten sonra bölebilirsiniz. Sistemik ilaçlar ve bakırlı preparatlar ile arasındaki uygulama periyodu 15 gündür. Kontak etkili zehirlerde 3gün sonra Bionem uygulayabilirsiniz.

Taral Makinalarının ve sırt pompalarının temizliği :Daha önceden kimyasal ilaç atılmış Taral makinalarının sadece tank kısmının yıkanması ( Kimyasal ilaçlardan , Bakırlı preparatlardan arındırılması ) yeterli değildir. Mutlaka filitrelerinin de arındırılması gereklidir. Kullandıkları ilaçlama hortumlarının da temizlenmesi gerekmektedir. Bu iş için arap sabunu yeterli gelecektir.

Aksi taktirde Tankın ve ya sırt pompalarının içinde kalan Bu zehirler ve kimyasal kalıntılar Bionem in ve ROA ' nın içerisindeki bakteriyi öldürebilir. Tıpkı bizleri etkilediği gibi !!!


EL MİKSERİ İLE KARIŞTIRMASI İLE İLGİLİ:Yüklediğim resimlerden birincisi Bionem in su ile karışmamış , hali ikincisi el mikseri ile karıştırırken ki durumu ( El mikserini tutuşuma dikkat edin parçalanmayı ve karışmayı tam olarakvgerçekleştiriyor) , üçüncüsü de 3 dk el mikseri ile karışmış hali , dördüncü resim ise 15 dakika bekledikten sonraki durumu . Sonuç olarak el mikseri ile parçalama yaparsak ( Minimum 3dk ) Bionem hatasız bir şekilde kullanıma hazır hale gelmiş oluyor. 31. sayfa 918.mesajda resimleri görebilirsiniz.


KARIŞTIRMA İŞLEMİNİ EL MİKSERİ İLE YAPARSANIZ ÇOK DAHA İYİ SONUÇ VERECEKTİR.

Su ile bionem'in çok iyi karışması gerekir. Bunun için el blenderi kullabilirsiniz. Ev kullanıcıları, ağzı kapalı bir şişede, 4 parmak boşluk bırakıp, hızlıca çalkalayarak bunu sağlayabilir. Karışımın süt beyaz olması, işlemin tamamlandığını gösterir.

Hazırladığınız karışımdaki bakterilerin sayısı ne kadar çok olursa, o kadar etkili olacaktır.

Bu nedenle bionemi suyla karıştırdıktan sonra en az 15 dakika beklemelisiniz.
24 saat bekletip uygularsanız çok daha iyi olur.Uygulamadan önce mutlaka blendır ile karıştırmayı unutmamalıyız.

Bakteri ve içerisindeki yağlar ile enzimler karışım başladıktan sonra fermentasyona uğrar, hem sayıları artmaya başlar, hem de enzimler ve yağların parçalanması ile süt beyaz (Rakı normunu) renk oluşur.


Bionem in su ile karışmamış hali
Name:  resim1.jpg
Views: 12077
Size:  20.4 KB

El mikseri ile karıştırırken ki durumu ( El mikserini tutuşuma dikkat edin parçalanmayı ve karışmayı tam olarak gerçekleştiriyor) ,
Name:  resim2.jpg
Views: 12255
Size:  23.2 KB

3 dakika el mikseri ile karışmış hali
Name:  resim4.jpg
Views: 12020
Size:  16.1 KB

30 dakika bekledikten sonraki durumu
Name:  resim5.jpg
Views: 12058
Size:  16.8 KB

Sonuç olarak el mikseri ile parçalama yaparsak ( Minimum 3dk ) Bionem hatasız bir şekilde kullanıma hazır hale gelmiş oluyor.Bu şekilde hazırladığımızda karıştırma problemini halletmiş bulunuyoruz.Hazırladığımız karışımı püskürtme aletinize koyup uygulamayı gönül rahatlığı ile yapabiliriz. (Arada tekrar çalkalamanıza ve karıştırmanıza gerek yoktur)

BİONEM KULLANAN FORUM ÜYELERİMİZİN OLUMLU VE OLUMSUZ YORUMLARI


SN.LERDEMİR :Geçmiş olsun Sn.omar,
Bunlar olağan şeyler; her yıl karşılaşıyoruz bu gibi zararlılarla. Ben daha önce koşnil ile karşılaşmadım; hep kırmızı örümcek ile yaprak biti gördüm ben.
Fakat ilk kez bu yıl baharın başlangıcı ile birlikte bu forumdaki arkadaşlardan birinden Bionem edindim. Kıştan çıktığımızdan bu yana gardenyamda ve diğer bitkilerimde hiç zararlı ile kaşılaşmadım. (Bir tek, bir arkadaşımın bana toprağı ile verdiği biber fidelerinde bir hafta içinde yeşil yaprak biti oluştu; o da sanırım zaten yetiştirilme ortamından gelmişti)

SN.KOYU YEŞİL : Benimki de bionem sayesinde küllemeden kurtuluyor sanırım. Yukardaki mesajdan buyana geçen 5 günde gelişme iyiye gidiyor. Yeni yapraklar oldukça sağlıklı gelmeye başladı. Yalnız suyunu fazla mı kaçırdım ne, yapraklar açık yeşiller. Biraz suyunu azaltmalıyım galiba.

SN.NEVSUNE :Evet koyu yeşil, biraz toparlansın diye bekledim. Yarından sonra şeker gübresi vermeyi düşünüyordum. Önerinizle demir takviyesi de yapayım biraz. İkisinin birarada olması bir sakınca yaratmaz umarım.
Bionem gerçekten çok etkili oldu küllemenin geçmesinde.

SN.Ayine – i Esma :Sn.kgursan fideleri ekeli 2 gün oldu. İnşaallah çok iyiler şimdilik. Ektikten sonra bionemle suladım ve sabahda üstlerine bolca bionem sıktım. Keyifleri yerine gelmiş şükür. Herşey için teşekkürler.

SN.Feriha : Sn. Oğuz bey, terasta sizin katkınız büyük.. Bionem uygulamarını çok önemsiyorum. Çünkü geçen yıl bir hastalık geldi ve terasın yarısında ancak durdurabildim. Çok teşekkür ederim. Heyecanla Roa yı bekliyoruz..

Forumda Bionem Mikrobiyal Gübre Başlığı altında En son yorumların eklenmiş hali :

Sn.Ayine- i esma :Selamlar. 50 kadar saksının içindeki tüm çiçeklerin rahatı çok yerinde gibi görünüyor. Sıklemende hâlâ o minik böceklerden olmasına rağmen, sağlıklı, çiçekli ve tohum gönderilmiş durumda. 3 saksı olan Açelyalar yeni yeni sürgünleriyle çok sanatlı görünüyor. Ölmek üzere olan Yeni ginenin üzeri çiçek ve tomurcukla dolu. En müthiş değişiklikte mum çiçeği yapraklarında. Kocaman, parlak ve koyu yeşiller...Her saksıyı anlatırsam yazmakla bitmeyecek. Yani bionemden inşaallah çok memnun kaldık. Selametler dilerim.

Sn.Güneyerer: İnanılmaz bir şey üç günde bir türlü büyümeyen fidelerim ,kabarmaya minik yapraklar vermeye başladı..gerçekten hızla büyümeye başladı..bunun üzerine bahcemde ne varsa kullanmaya başladım yapraktan kökten .yama yaptığım çim tohumlarına her şeye uyguladım..sürekli kekik kokuyorum..dört adet ladin fidanlarıma bile uyguladım..hepsi gayet iyi..hepsinin yanakları al al ,sağlıklı tosuncuk gibi görunüyorlar şaka bu yana hakikaten fark edilir gelişmeler var..Alper bey teşekkur ederim.

Sn.Feriha :Ben de son bir resim paylaşayım yarın karalahana hasatı var..Artık oldukça irileştiler ve sağlıklı bir şekilde bir sorun yaşamadan tam yemelik oldular. Yenilebilecek kalitede ilk sebze yetiştirme deneyimim oldu ve bionem sayesinde sorun yaşamadım. Teşekkür ederim Oğuz bey.

Sn.Güneyerer: Alper bey,salatalık fidelerime de uygulamıştım.bugun onları bahceye dikmek için dikkatlice çıkarıyorduk ki o da ne ,bir kök yapmış inanılmazdı .fideciden aldıklarım da minicik kök vardı .benimkiler beşer kez turlamışlar.ben bu arada domates fidelerime cok fazla kullandım galiba 25 fideden 7 tanesi aynı gün yandı..kalansağlar bizimdir dedik moral bozmadık ama kalanlar harika görunuyorlar ingiliz lordları gibi tepeten tepeden etrafı süzüyorlar yarında onları dikecegiz behhh beh behhh nidalarıyla (kökleri görünce cıkardığımız ses) ya şimdi ben bu gazla çimleredemi versem diye düşünüyorum nedersiniz hocam uygunmudur?

Sn.20horoz: oğuz beyle görüştükten sonra bugünkü asma kontrolunde asmaların artık çiçeğe girmek üzere olduğunu gördüm.Bunuda sizleri fotograflayayım istedim .Bir tane asmamızı feda ettik bu arada yine zaten biyolojik kontrol için bütün asmalarım feda oldu ama herhalde ben bundan büyük zevk duyarak çiçek başlangıcındada bionem uyguladım ve dediğiniz gibi oğuz bey asmanın bir tanesini boy abdestini aldırdım . Bakarsınız bir hafta sonra çiçekten çıkamaz derhal cenaze namazını kıldırırım.
Bu asmadaki külleme hastalığı sadece bir yaprakta vardı ama külleme hastalığını kurumaya yüz tuttugunu ayrıca başka hiç bir yerinde rastlamadım.Bunu özellikle belirteyim kimsenin aklında şüphe kalmasın .Ayrıca bunu niye çiçekteyken bionem uyguladığımı sorarsanız bu asma karantina altında hem külleme ilerliyebilecekmi çünkü halen küllemeli yaprak üzerinde hem çiçekteyken attım .Acaba çiçeğe zarar verecekmi.Ayrıca sizi kutlarım oğuz bey başarınızdan dolayı.

Sn.Bgozcan : 2008 Mart ayından itibaren açık alanda örtü üzerinde yetiştirdiğim çileklerime 3 defa topraktan damlama sulama ile, 5 defa yapraktan Bionem uygulaması yaptım. Gerekli bakımları (kol kesme, kuru yaprakları koparma, erken açıp donan çiçekleri koparma, fide dipleri ve sedde aralarındaki otların koparılması) zamanında yaptım. Ekdeki fotoğraflarda görüldüğü gibi hastalıksız sağlıklı çilekler yetiştirmekteyim. Küf, kırmızı örümcek, yaprak biti, külleme gibi sorunlarla karşılaşmadım. Meyve üzerindeyken bile kalıntı bırakmayan Bionem kullanabilmem bana hasatta büyük kolaylık ve iç huzuru sağlıyor. Bionemin kullanılması ve çilek yetiştiriciliği konusunda özverili, içten yardımlarından dolayı Alper YEĞİN’e en içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Sn.Meyvelitepe:Arkadaşlar, ben bu ürünü gerek ruhsatta belirtilen, gerek ilacın içerdiği bakteri hakkında yabancı kaynaklı makalelerde gördüğüm etkilere göre kullandım. Her ne kadar Oğuz bey muhtelif mesajlarında böcek, sinek, larva vb. zararlılara karşı etkilerinden söz etmiş ise de benim böyle bir beklentim olmadı.
Uzun sözün kısası Bionem'i zararlı mantarlara karşı koruyucu olarak kullandım. Etkisi konusunda da çok net bir şey söyleyemem. Ağaçlarımda böyle bir mantar hastalığına henüz rastlamadım (şeftali fidanlarındaki yaprak kıvırcıklığı hariç. Onu da hastalık fazla ilerlemeden bakır içerikli ve organik sertifikalı başka bir ilaçla durdurdum).
Bu yüzden Bionem'in etkisini tam olarak söyleyebilmek bu aşamada benim için çok kolay değil. Ağaçlarımda mantar türü şeyler zaten yoktu. Bionem gelmesini engelledi mi, yoksa zaten olmayacak mıydı bu anlamda yeterli deney sonucuna sahip değilim.
Kırmızı örümcekte de henüz deneyebilmiş değilim. Fakat onu ölçmem de zor olacak. Köklenme konusunda da bir etki ölçebilmiş değilim. Zira, köklenme, çimlenme gibi bitki gelişimlerinde, toprak, nem, ısı vb. durumlar esas etkiyi yaratıyorlar. Böyle bir durumda uygulanan veya uygulanmayan Bionem'i ölçmek benim için kolay değil. Bunun için çok detaylı kontrol ortamları oluşturmak gerekir.

Sn.İklimsiz: Kırmızı örümcek bana pek uğramıyor fakat beyaz sineklerle çok sıkı arkadaşız. Bionemi henüz bir kez uyguladım, pazartesi ikinci uygulamayı yapacağım.Bir haftada gözlemlediğim hem sayıları azaldı, hem de daha uyuşuklar sanki.Bionemin kekik kokusu çok hoş, belirtmeden geçemeyeceğim

Sn.Koyuyeşil : Bahçemde ve balkonumda her sene başıma dert olan kırmızı örümceklerle bu yaz pek karşılaşmıyorum. Açıkçası bionemi 4 kez uyguladım henüz. Sadece 2 adet örümcek gördüm, onları da elle ortadan kaldırdım. Güllerimde ve oya ağacımda hafif bir külleme var, bu hafta sonu bionem uygulayacağım. Bitkilerim genel olarak oldukça sağlıklı görünüyorlar. İlk etapta özellikle gül filizlerine musallat olan yeşil bitleri nisbeten azalttı, tamamen ortadan kaybolmaları için daha sık bir uygulama yapmak gerekiyor sanırım.

Sn.20horoz: syn oğuz bey bugün için gelip ziyaret edip bağların burdaki durumunu görüp benimle tanıtığınız için teşekkür ederim.Bence bu işin en güzel tarafı teşisi yerinde koymak ona göre tedbir almaktır sizde bunu başardınız .Verdiğiniz ürün üzerinde bana samimiyet göstermiş oldunuz.
Asma şu an çiçekten çıkmak üzere ve asmaları çiçekteyken bionem uyguladım ve çiçeklere en ufak bir zararını göremedim.****** burası yeri değil olabilir.Ama bu ilaç ile ilğili burada resimlediğim için asmaların fotoğraflamaya başlayabiliriz.Eğer halen asmalarda kükürt ve bordo bulamacı kullanmadan ve herhangi bir kimyasal ilaç vermedennasıl yetiştiğini merak eden varsa

Sn.gilan: Bahçede mantari bir sorun görünmüyor. Her yaz frambuazlarımda olur, bakalım bu sene olacak mı.
Vişne ağacına bu sene insektisit atmadım, vişneler olduğunda göreceğiz
Komşumun sınır çalılarında bolca mantar vardı 2 senedir, onlara uyguladım, mantar oldukça azaldı. Ortancalarımda külleme benzeri birşey vardı, geçti. Red robin domates fideciklerimde Bionem'in köklendirme etkisini test ediyorum. Henüz 1cm boyundalar şaşırtma yaparken sonuçları paylaşırım.Gül bitlerinde hiç düzenli uygulamadığım için başarılı olamadım ama şimdi 3 gün aralıklı uygulamaları deneyeceğim. Özellikle reçellik güle ilaç atmak istemiyorum çünkü.

Sn.Lerdemir: Ben, bu yıl balkonumdaki saksılardaki bitkilerime henüz kimyasal ilaç uygulamadım.
Her yıl bu zamanlarda gülüme dadanan mantar ve yaprak bitini, geçen yıl bu zamanlarda sellukama, kıbrıs limonuma ve cevizime vuran kırmızı örümcekleri henüz görmedim.
Bir tek, düzenli uygulamayı aksattığım bir dönemde, cevizimde daha önce görmediğim ve forumda uzmanlara sorduğumda Mine Hn'ın ve bir iki üstadın daha akar sorunu olduğunu belirttiği bir sorun yaşadım. Sorunlu yaprakları bitkiden uzaklaştırıp, Bionem'e devam ettim.
Cevizdeki akar sorunu şu an devam etmiyor gibi.
Mevsimsel etki ve bu seneki düzenli bitki besini uygulamalarıma, koruyucu anlamda çok etkili olduğunu gözlemlediğim Bionem ile birlikte devam etmekteyim.Şimdilik gözlemlerim bunlar.

Sn.Güneyerer: Alper bey,bana bir bahcıvan borçlusunuz ..sayenizde salatalıklarım domateslerim aldı başını gittiler(süper oldular) bahcıvanda aldı başını gitti.adamcagız sırtında bidon kokten yapraktan bionem yapmaktan ,on günde bir neemazal uygulamaktan tükendi bidonu attı kaçtı.. damlamalara splitlere bionemi koyamadım .depoda 40 ton su var.çimlere bionem uygulamıştım çimlerin rengi cok farketti taze bir yeşil oldular..bionem nefis birşey ikinci bionem de bitti.elinizde çim biçen budama yapan bir bakteri varmı? en kısa zamanda bahcenin fotoğraflarını yukleyeceğim.36 adet güllerde ilk kez bu yıl bionem sayesinde küllenme yok.bu bile bahçıvanı ikna edemedi.bahcıvan bionemi söyle bir koklayıp''Abla yaw ,bunda mikrop falan yok bu kekik suyu,böcekler kokuyu duyunca toz oluyorlar sonra geri geliyorlar ,böyle herşeye inanma allahsen dedi ve gitti.Herhalde aralarında konuşup tuaf olduğuma karar verdilerki bir haftada işe aldığım iki bahcıvanda başlamadan vazgeçtiler..Eşim ne yapıyorsun sen bu adamlar kaçıyor diyor Valla bir şey yapmıyorum organik tarım yapıyorum sadece diyorum..bilmiyorki, sümüklü böcek ilacı bile kullanmayıp(toprakta kalıp zarar veriyor diye)bahcıvanla beraber yüzlerce topladığımızı.

Sn.Feriha: Beyaz sineklerin ele geçirdiği Physalis bitkimde birkaç binonem uygulamasıyla iyi sonuc aldım. Birkaç yaprağı mahvetmişlerdi yok oldular. Bu sene güllerim küllenmedi.. Beyaz sinek görüyorum hemen bionemi o bölgeye sık olarak yapmaya başlıyorum. Geçen yıl bir başlayıp terasın tümünü saran bit böcek salgınıyla uğraşmıştım. Şükür şimdilik öyle bir durumla karşılaşmadım. Gövdesini mantar sarmış bir taflanım var şimdi ona uyguluyorum bakalım nasıl olacak.. Yaz sonunda sanırım tecrübelerimizi daha somut olarak paylaşacağız..

Sn.Lerdemir: Bionem'i balkondaki saksılarım için tavsiye ettiğiniz ölçülerde düzenli olarak kullanıyorum biliyorsunuz.
Hemen hemen haftada 3-4 kere de balkonumda bitkilerimi yakından gözlemler, incelerim.
Dün akşam ise hayretler içinde kaldığım bir şey gerçekleşti:
İrkilerek gördüm ki, 15 cm boyuna ulaşmış biber fidemin bir büyük yaprağının üzerinde onlarca yeşil renkte yaprak biti vardı. Bir kaç tanesi tam ergin boya gelmiş, bir düzine larva ve bir o kadar da larvadan çıkmış yavru yeşil yaprak bitleri. Yaprağın altını çevirdim, orada ağırlıkla larvalar vardı. Panikle bitkinin diğer kısımlarını da kontrol edip, hemen o bit sarmış yaprağı gövdeden ayırıp imha ettim. Bitkinin diğer kısımlarında ağır bir durum yoktu, akan suyun altında güzelce mekanik temizleme yaptım.

Sn.Levsel : Aynı sorun bende de var ne yapacağım bilmiyorum.Kök uygulaması yapmıştım tüm fidlerime ; ama biberlerimi yeşil yaprak bitleri sardı hatta kol atan çilek fidelerimide sarmışlar..Buda yetmezmiş gibi biber fidelerim açan çiçekleri kopup düşüyor RR leriminde çiçekleri aynı durumda aynı zamanda RR lerimin yapraklarında küllenmeler var.Oysaki hepsinde bionemi düzenli bir şekilde kullandım.Nasıl bir yol izlemeliyim yardım lütfen...

Sn.Balıkçı Serdar : Oğuz Bey;

Sanırım size hala satış yetkisi verilmedi, hayırlısı olsun.

Sayenizde edindiğim Biyonem ile ilaçladığım şeftaliler (şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığına yakalanmışlardı ve hastalıklı yaprakları tek tek toplayarak imha etmiştim) kısa sürede çok güzel sağlıklı yapraklara kavuşmaya başladı. Armut filizlerindeki siyah böcekler ise ikinci ilaçlamadan sonra kayboldu umarım tekrar musallat olmazlar Genel olarak bütün fidanlarda çok sağlıklı bir görünüme kavuştu.

Gelişmeleri takip edip tekrar yazarım, hastalıklı yaprakları fotoğraflamıştım. Hatta boş bir zamanımda onları ve yeni hallerini fotoğraflayıp onları da buraya koyarım inşallah.

Bizi Bionemle (kekiksuyu ) tanıştırdığınız için teşekkürler, çalışmalarınızda başarılar.

Sn.Feriha: Bionemin üreticilerimiz tarafından uygulanması konusu çok önemli.. Pazarda ya da markette satıştaki bir üründe bu ürün üretilirken kimyasal yerine Bionem kullanılarak korunmuştur ibaresi görürsem hiç düşünmem onu tercih ederim. O günleri görmek dileğiyle soruma geçiyorum.

Sn.20Horoz: deniz akvaryumu buraya artık biraz kısıtlı nedenlerle girdiğim için sdece izlemede kalmak zorunda kaldım bazı denemeler yapıyorum oguz beyle görüstükten sonraki hali asmaların hali son derece iyi ama külleme konusu baya tereddütlü cünkü ama bizim uygulamamız ama gerekse bizim umudumuz olan tamamen olmamasını istediğimiz için bana olan maliyeti fazla geldi .
Bunun yanında gerçekten hayretler içinde kaldığım hiç bir akarist kalmaması ve bu sorunu ortadan kaldırması bile bir ayrıcalık diiyebilirim.Ama özellikle bu ürünlere hale devam etmeyi düünüyorum.

Sn.Balıkçı Serdar : Şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığına yakalanmış fidanların fotoğraflarını yüklüyorum. Bu fotoğraflar 30 Mayıs 2009 Cumartesi günü çekildi, Pazar günü hastalıklı yapraklar temizlenip, 2 Mayıs Salı günü Bionem uygulandı. Müteakip uygulama hava yağmurlu olduğu için 3. günde yapılamadı, 4. gün (6 Haziran Cumartesi) 2. Bionem uygulaması yapıldı. 2. Uygulama yapılırken, yeni yaprak filizlerinde, sağlıklı ve oldukça hızlı gelişmeler izlendi. Fotoğraflamadığım armut fidanlarındaki siyah böceklerin 2. uygulama yapılırken oldukça azaldığı da gözlendi.

2. Uygulamadan bir gün sonra (7 Haziran Pazar) tüm fidanlarda gözle görülür bir canlılığın yanı sıra, armut fidanlarındaki böceklerin kaybolduğu gözlemlendi. Bakalım bu hafta sonu durumlar nasıl olacak

Bu hafta sonu alacağım fotoğrafları da, Pazar veya Pazartesi yüklerim nasip olursa gelişmeyi beraber izleriz.

Sn.Nevsune : Ben henüz Bionem almadım. Tam almak üzereyken bir arkadaşım denemem için az bir miktar vermişti. Bir iki olayda gözle görülür farklar yaşadım. Gerçi kullanım sürem henüz fazla değil ama çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Şimdi ROA'yı duyunca onu gözüme kestirdim Umarım en kısa zamanda piyasaya çıkar, sabırsızlıkla bekliyorum.

İki hafta kadar önce aldığım bir petunya fidesini diktikten bir kaç gün sonra yaprakları yatmaya başlayınca (geçen yıl bu şekilde başlayan hastalıktan hiç bir petunyamı kurtaramamıştım, birinde başlayınca sırayla diğerleri de aynı şekilde ölüyorlardı) hemen bionem püskürttüm. Ertesi gün yapraklar toparlanmaya başladı. Şu anda gayet iyi durumda.Külleme konusuna gelince yazan arkadaşın tereddütlerinin bitkinin sağlığı mı yoksa maliyet konusunda mı olduğunu çok iyi anlayamadım. Ben kendi küllenmeye yakalanmış ortancamın durumunu sırasıyla gösterirsem sonuç daha iyi ortaya çıkacaktır sanırım.

Sn.Müjgan Yılmaz :Sn Oğuz Bey
Bionemi düzenli olarak uyguladım,sonuçları paylaşma sorumluluğu nedenıyle ;
Güller de Sebzeler de de;(Bakla )tarihine dikkat ederseniz,(9 mayıs) bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarına göre bir hayli erken bir dönem ve oldukça bol ürün aldım.[

Sn.Balıkçı Serdar : Şeftali fidanlarının geçen haftaki ilaçlanmasından (bionem ile) sonraki durumu. Şeftali yaprak kıvırcıklığından eser kalmadı
Armut fidanlarında ki siyzh böceklerde oldukça temizlemiş, sadece bir fidanda 8-10 adet böcek olan bir kümeye rastladım, o da ilaçlama yaparken muhtemelen değmemiş bir yer, elle temizledim, şu an orası da tertemiz

En büyük artısı ise; bahçede uğur böceği dolu, teşekkürler Oğuz Bey

NOT: Roa'yı bekliyoruz.

Sn.ialp32 : ayrıca hakkının hakkınıda vermeli bionem kullanmaya başladıktan sonra bahçede gözle görülür bir yeşillenme ve uğurböceklerinin sayısında artış var(uğurböcükleri 20 gündür kimyasal ilaç atmadığım için de çoğalmış olabilirler tabi ki )birde açan çiçekler tutarsa zaten;hemen tanıdık kabzımal arayacağım bu gidişle

Sn.Oğuzhan: Benimde Limon,Lime ve Kolonya Çalıma uyguladığım Bionem iyi geldi.Yeni filizler ve yeni tomurcuklar çıkmaya başladı.Gelişmeleri bildiririm

Sn.Akcan67;Uzun zamandır ben de bir şeyler yazmak istiyordum.Kısmet bu günmüş.Şu anda ürünlerin resimlerinide yülemek isterdim ama daha sonra inşallah.
Fideleri ilk diktiğimden beri gerek yaprak gerek kök uygulamalarına nizami olarak dikkat ettim.Hiç bir şekilde bahçemde kimyasal bir ilaç kullanmadım.İlk dikkatimi çeken şu oldu ;çevremdeki insanlar bitkilerde ki değişik hastalıklardan bahsederken ben bu sorunların hiç birini yaşamadım.Kırmızı örümcek , yaprak biti vb.. zaralılarla bu sene tanışma fırsatım olmadı.Hayatımda ilk defa bahçemden bu kadar çok salatalık biber topluyorum.Domateslerin zerafetini de anlatmadan geçemem.Bionem kullanmadığım ürünlerden henüz ne bir salatalık nede bir biber alabilmiş değilim.
Bionemi kullanırken tek şikayetim ( ! ) 19 LT lik damacanı çalkalamak hiç de kolay olmadı.
Bionemin özelliğini kendi açımdan kısaca özetlemek gerekirse birincisi sağlıklı ve tamamen organik ürünler.İkincisi ise adaleli bir kol yapısı.
Kısaca özetlemek gerekirse OĞUZ BEY sizin her soruya neden bu kadar sabır ve azimle cevap vermenizi şimdi daha iyi anlıyorum.Biz bile bazen okurken sıkılsak bile siz tekrar tekrar aynı sorulara bıkmadan cevap veriyorsunuz.Bionemi kullandıktan sonra kıymetini çok daha iyi anladım.Umutla ve sabırla roayı da bekliyoruz.Benim 200 metrekarelik bahçeme bakıpta bir arkadaşım 20 dönümlük tarlasında kullanmak istiyorsa varsın gerisini bu ürünü kullanalımmı kullanmayalımmı diye düşünenler düşünsün.Başta bu ürünü tanımama vesile olan size ve bütün ekip çalışanlarınıza teşekkür etmeyi kendime bir borç bildim.
EMEĞİ GEÇEN BÜTÜN ARKADAŞLARA ÇOK TEŞKKÜR EDERİM.


Düzenleyen Oğuz Alper : 22-10-2009 saat 14:01
Oğuz Alper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön