View Single Post
Eski 04-01-2009, 16:50   #22
Kiraz
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Sn. Tropikana uygulama çok güzel ama Sn. TuruncuHis'in de yazdığı gibi, bu konuda denetimin olması şart. Denetim olmadığında, çok güzel uygulayan ülkelerde de sistem bir kısım tarafından, bir derece bozulmaya müsayit.

Bizden ses çıkmayınca belediyeler de (zaten uygulamayı imkansız görüyorlar herhalde) duyuru, organizasyon, denetim açısından gayret göstermiyorlar. Daha önce de araştırmıştım ama yarın bulunduğum yerdeki dönüşümlü çöpleri alan firmayı ve belediyeyi arayacağım. Bu konuda neler yapıyorlar, neler yapmıyorlar ya da yapamıyorlar , nedenleri hakkında konuşmaya çalışacağım.

Denetim ne kadar sıkı olursa olsun, uygulamayı çok güzel yapan ülkelerden bire bir kopyalayarak da sistemi kuramayız. Örneğin, çöpleri bu amaç için satılan poşetler dışında herhangi bir poşetle atmak yasak, para cezası var. Çöp poşetlerini de çok ucuza satmıyorlar. Bizde, alacağı bir ekmeğin parasını hesaplamak zorunda kalan onca aileden, çöp poşeti parası talep etmek nasıl olur?

Şartlarımıza uygun bir sistem; yeterli açıklamanın tüm uygulayıcılara ulaşması ve aralıksız denetim ile hiç olmazsa sağlam bir başlangıç yapılabilir. Yapılabilenin en azı bile şu halimizden daha iyi olur.

Sn. TuruncuHis,
"Benim yılda attığım 3 pilden medet uman devlet, bir sadece bir fabrikanın arıtma tesini denetlese yüz kat evladır"
"...bu bilinç hangi noktada felçe uğrayıp yok oluyor sorgulamak gerek."

bu cümleleriniz bence çok önemli ve katılyorum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön