View Single Post
Eski 04-01-2009, 15:13   #23
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Sayın Cem3210,

Fizibiliteye dayalı güzel bir araştırma yapmışsınız. Sera sahibinin de bu kadar açık bilgi vermesi doğrusu çok sanş olmuş.

Dekara 80bin lira çok büyük bir maliyet. Bu rakam en titiz çalışmayla dekara 20-25bin liraya düşebilir. Optimal dekar maliyet rakamı benim incelemelerime göre 45-50bin liradır.

Seranın kurulumu ve içinin sistemlerinin oluşturulmasını tamamen kurucunun kendisinin ekip toparlayarak yapabilmesi bu maliyeti çok aşağıya çekebiliyor. 80bin/da fiyatı herşeyin profesyonel firmalara sipariş üzerine yaptırılması ile ortaya çıkabilir. Ancak dediğim gibi suyunu sıksanız 20-25bin/da maliyetininde altına düşürülemiyor. Bu dekar rakamları 10 dekarlık bir alanın 1 dekarı için çıkabilen rakamlar. 5 dekarlık toplam alan ile 15 dekar toplam alan için 1 dekar maliyet fiyatında bazı oynamalar olmaktadır.

Burada belirtmek istediğim bir husus var. Topraksız tarım ile bitki yetiştirmek, klasik tarımdan bazı kopmaları gerektiriyor. Yani topraksız üretimi klasik tarımı hiç aklınızdan çıkarmadan, klasik tarımın etkisinde iken yaptığınızda bazı pratik seçenekler gözden kaçıyor.

Gerek bu sitedeki video linklerini ve gerekse internet ortamında bulunan yurtdışındaki ticari çalışmaları gösteren dökümanların video linklerini izlerseniz, göreceksiniz ki topraksız tarım bir nevii bitki fabrikasında bitkisel üretim yapmak gibi algılanabilir. Bitki tarlası değil bitki fabrikası. Tarlada değil fabrikada üretim yapmak.

Olaya bu gözle bakınca üretim ortamının klasik bir sera olması gerekmiyor. Demekki ışık, havalandırma ve ısıtmanın sağlandığı her şekil bu tarz üretime uygun.

Işığı maliyet açısından gün ışığından kullanmak gerekli o zaman içine yeteri kadar ışık giren her yapı bu işte kullanılabilir.

Ayrıca nem, sıcaklık, havalandırma ve bazen gerekebilen ışıktan koruma seradan farklı yapılarda daha kolay kontrol edilebilir.

Amerikadaki bir marul fabrikası tavanı cam duvarları tuğladan bir dört köşe yapı idi mesela benim izlediğim 1 saatlik bir televizyon programında. 150mX60m kadar bir bina. İçinde upuzun bir havuz ve havuza bırakılan tabaka stroforlarda dikilmiş marul fideleri. Tabakalar havuzun öbür ucuna ulaştığında hasada gelmiş haldeler. Her gün havuzun diğer ucunadan yeni tabakalar konuyor. Bir fide odası var hepsi bu.

Aynı marul üretimini İspanyada bir kuruluşta 25 dekar alan üzerinde tam bir uzay serası görünümde bir yerde yapıyordu. Çok daha gelişmiş teknikler ile. Neredeyse herşeyi robotlaştırmışlar.

Sözün özü şu ki ; bu üretimler sermayeye göre çok değişik yapı şekilleri düşünülerek titizce kağıt üzerinde planlanırsa umulanın aksine çok ucuz maliyetler ile kurulabilir. Bu maliyet düşüklüğünü kafamızın içindeki birikmiş malzeme ve inşaa bilgilerini paraya çevirmek gibi düşününürseniz anlamını bulacaktır.

Ben de sizin gibi bu işe profesyonel anlamda bakmaktayım. Yatırım amaçlı. Bu konuda bazı girişimlerim de oldu. Ayrıca bu işe devletin ciddi bir desteği de var.

Ben şöyle düşünüyorum, eğer 7 - 8 - 10 dekar gibi alanlarda yatırım yapmak mümkün olmazsa, 1 dekar bir alanda basit bir sera kurup sadece uygun mevsimlerde üretim yapmak. Çilek, domates, marul, biber , patlıcan , karpuz , kavun , hıyar vs. hangisi bulunduğum yere uygunsa , o mevsimde iyi para ederse yetiştirmek gibi.

Çünkü topraksız tarımda doğru işleri yapabilir mühendisliğinizi kullanabilirseniz çok kaliteli ürünleri ucuza mal edebiliyorsunuz. Ben 20 yıllık elektronik esnafıyım. Ama Ziraat mühendisiyim. Hiç bir iş kolu yok ki 30 kuruşa mal ettiğiniz bir ürünü 1,5 liraya satabilin. Bizler %10-15 kar marjlarıyla ayakta durmaya çalışırken çok basit bir domates ziraati %300 kar marjı ile satılabiliyor. 30 kuruş üretim 1 lira satış fiyatı bu sonucu doğurmuyor mu ? Tabi her zaman iç pazarda 1 liraya satamayabiliriz. 50 kuruşa bile satılsa elektronik sektöründen gene karlı.

Domatesin en kazançlı olacağı durum 10 dekar serada üretim yapıp direk yurtdışına satabilmekle oluyor. İç Anadoluda sadece 7-8 ay üretim yapıp dekardan her hasatta sadece 5 ton ürün alsanız genede kendini bir dönemde amorti ediyor.

Saygılarımla......

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön