View Single Post
Eski 30-12-2008, 12:01   #28
Adalet Yağcı
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Sayın Akın Gulbaz, bizim tandırımız vardı, annem haftada bir defa tandırı yakar(kuru yapraklarla)kıvama erişince önce ıslak bir bezle tandır duvarını siler, sonra da ekmekleri tandıra yapıştırıp ağzını kapatırdı.
Ara sıra ekmeklerin durumunu kontrol eder, ateşe yakın olanları tandırdan çıkartır(daha çabuk piştiği için)diğerlerini de sırayla alırdı.

Ekmek işi bittikten sonra küçük çömlekler içinde mutlaka kuru fasulye tandır ateşinin içine gömülürdü, diğer et yemekleride yapılabilir tabi.

Tandırı inşa ederken en alttan bir tünel açmanız gerekiyor hava alan bir yere doğru, buna külle denir, tahminen 20cm. çapında olmalı, bunun için tandırla aynı malzemeden yapılmış hazır borular vardır, bir kaç tane de onlardan almanız gerekir, dışarı bakan kısmı tandırı yakarken açık olmalı, ekmeği pişirirken bir paçavra ile kapatılmalı.

Gerçi siz tandırı sipariş etmişsiniz ama Avanos ta (Nevşehir) bu işin tam ustaları çeşitli boylarda testi çamurundan yaparlar tandırı.

Ekmeğinin ve içinde pişen yemeklerin tadına doyamıyacaksınız, güle güle kullanın.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön