View Single Post
Eski 28-12-2008, 22:36   #18
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Sevgili Akın Selçuk,

Ellerinize sağlık, yine harikalar yaratmışsınız. Elektronik/Durgun Su Kültürü başlığı altında bir başka düzenek daha çizmişsiniz çok beğendim. Bu başlıktaki çilek ağacı hava motorlu değil herhalde, direkt sıvıyı pompalayacaksınız değil mi?

Kudret Bey gerçi pompalı sistemde kollektör tipi dağıtımın zorluklarını dile getirmiş buna fazla bir şey eklemeye gerek yok. Basınç dağılımlarını eşit miktarda ayarlamak çok zor. Hava taşı bağlandığı halde havayı bile birden çok saksıya beslemek eşit miktarda olmuyor. Sıvıda bu daha da önem kazanıyor çünki beslenme miktarını ayarlayacaksınız.

Ben Elektronik arkadaşımızın başlığında yaptığınız çiziminizi daha çok beğendim. Fakat ukalalık edip bir şeyler ilave etmek istiyorum. Çizimde alta koyduğumuz sıvı deposundan bir adette sistemin üstüne de ilave etmeniz ve sıvıyı ister hava pompası ile isterseniz sıvı pompası ile aşağıdaki depodan yukarıdaki depoya taşımanız. Üst depodaki sıvıyı serbest düşme kanunu ile şimdiki yaptığınız kollektöre benzeyen uçları kısma valfi ile kontrol edilen hortumlar ile herbir fideye damlama metodu ile besin vermek. Basınç söz konusu olmadığı için damlamayı kısma valfi ile istediğiniz miktarda ayarlayabilirsiniz. Yapacağınız elektronik kontrol yukardaki deponun taşmasını engelleyecek şekilde bir düzenek olmalı bence.

Aşağıda depo olarak kullandığınız PVC borunun çapını büyültüp boyunu kısaltarak bir adaptör vasıtası ile 100 çapa düşürürseniz alttaki kovadan kurtulup hem çilek ağacının dengesini sağlayıp hemde çilek ekilecek göz sayısını mümkün olduğunca aşağıdan başlatarak insan boyunun erişebileceği yere kadar çok sayıda fide yerleştirebilirsiniz diye düşünüyorum.

Bu kadar teferruatın bize ne faydası olacak derseniz, ben yine otomasyonlarda veya pompalarda doğabilecek bir arıza anında sistemin kendini hiç değilse bir kaç saat idare edebilmesi ve çok sıkışılırsa manuel besleme ile sistem tamir edilene kadar fidelerin zarar görmeden beslenebilmesinin mümkün olması gerektiğini düşünüyorum.

Aslında bu düşündüklerimi bir çizimle anlatmak isterdim ama biraz uğraşmam lazım. Fikir size de uygun gelirse çizim olarak yardımcı olmaya çalışırım. Başarılarınızın devamını diliyorum. Otomasyon konusunda sizden öğreneceğimiz çok şeyler var. Saygılar.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön