View Single Post
Eski 25-12-2008, 23:28   #45
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Kürk tacirlerinin kanlı pençelerine takılanlar arasında dertlerimizi mutluluklarımızı bizimle paylaşan dostlarımız da olduğunu biliyor muydunuz?

The Humane Society International' ın verdiği bilgilere göre kürk ticaretine yılda 2 milyonun üzerinde kedi ve köpek kurban ediliyor. Kürkler için hammaddenin sağlandığı yerlerin başında Çin ve Doğu Asya' nın bazı bölgeleri geliyor. Üreticiler kürkleri, giyim eşyası, aksesuar ve hediyelik eşyalarda kullanılmak üzere Avrupa' ya pazarlıyorlar. Ürünlerin bazı kısımları kedi-köpek kürkü içerebildiği gibi tamamı bu hammadde ile yapılmış eşyalar da mevcut.

Hayvanlar geniş gruplar halinde kürk çiftliklerinde üretiliyorlar. Çiftliklerin en çok bulunduğu yer soğukta tüy örtüsünün daha sert büyüdüğü Kuzey Çin. Hayvanlar özellikle kürk yapısının sert olmasını sağlamak amacıyla kışın başından itibaren tahammül edilemez soğuk ortamlarda hapsedilmekteler. Üreticilerin en çok ticaretini yaptığı canlılar ise kısa tüylü kediler ve Alman çoban köpekleri.

Nasıl yaşıyor ve ölüyorlar?

Tıpkı kürk endüstrisi kurbanı diğer hayvanlarda da olduğu gibi, köpekler ve kediler yeterli besin alamadan ve su bulamadan yaşatılıyorlar. Kürklerinin kalitesini optimum düzeyde tutmak için her tür uygulamaya maruz bırakılıyorlar ve itlaf zamanına gelene kadar olabildiğine güçsüz hale getiriliyorlar.

Köpekleri öldürmek için kasap hayvanın boynunu demir bir tel ile sıkıyor ve ardından kasık bölgesinden bıçaklıyor. Bunu takiben hemen köpeğin derisi yüzülüyor. İşin çabuk olması için çoğunlukla hayvanın ölmüş olması beklenmiyor.

Kediler de ise asma yöntemi uygulanıyor. Çoğunlukla ipler ile boğazlarından asılan kedilerin bazen ölümünü çabuklaştırmak için boğulana dek ağızlarından tazyikli su veriliyor.

Toplanan kürkler aracılar vasıtası ile açık arttırmaya tâbi tutuluyor ve Avrupa ülkelerinde satışa sunuluyor.

Kürk gerçeği!

Aslında kedi ve köpeklerin kaderi diğer onlarca kürk mağduru hayvandan farklı olmuyor. Hepsi çok kötü koşullarda geçen çileli bir büyüme döneminin ardından akıl almaz vahşilikteki metotlarla öldürülüyorlar. Bazen ise kafalarına vurulan ağırlığın darbesi ile bayılıyor, ayıldıklarında ise kürklerinin üzerinden alındığını hissediyor, tarif edilemeyecek acılar içinde kıvranarak can veriyorlar.

Tabi ki bizler -kedi ve köpeklerin yanında- kürkü için ya da başka sebeplerden öldürülen hayvanları bir görmeli ve hepsinin kurtuluşu için savaş vermeliyiz. Ancak kişilerin tüm güzel anılarında bulunan sevimli dostlarının da giydikleri kürkün yerinde olabileceğini bilmeleri, durumun ciddiyetini anlamaları açısından faydalı olacaktır diye düşünüyoruz.

Kaynak ve detaylı resimler için : http://www.kurkehayir.gen.tr/kurknedir.htm

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön