View Single Post
Eski 22-12-2008, 20:06   #146
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Sayın Nariçi,

Ben bu sistemi hemen hemen bir haftadır temiz su ile deniyorum. Birleşik kaplar kanunu hiç eksiksiz çalışıyor. Yani damacanayı ters çevirip yerine yerleştirdiğimiz zaman, damacanın çıkış ucu sıvı ile temas edip hava girişi engellenince, bütün saksılardaki su seviyeleri eşitlenince damacanadan sıvı akışı duruyor. Sızdırmazlık testi için beklediğim iki gün boyunca hiç bir akma te taşma olmadı. Daha sonra sistemde bitki olmadığı için su eksilmesi olmadığı için en son saksıdan hortumla sifon yaparak sistemden su eksilttim. Eksilttiğim su ile damacananın ucundan hava girmeye başlayınca eksilttiğim su miktarı tekrar doldu ve aynı seviyeye gelince damacanadan akma durdu.

Bir haftadır akvaryum pompası ile havada vererek deneme çalışmasını dün tamamladım. Çünki dün Kudret Bey' le buluşarak besin kitlerini elden aldım. Hem tanışmış olduk, hemde sistem üzerinde epeyce sohbet ettik. Yedek deposu olduğu için sistemin daha uzun süre dayanacağı aşikar, saksılarda eksilen sıvı kadar depodan sıvı gelecek fizik kanunu bu çünki.

Yalnız dün Kudret Bey' in bir önerisi oldu onu deneyeceğim. Ben hem saksıları hemde yedek deposunu EC sıvısı doldurarak çalışacaktım, ama Kudret Bey yedek sıvı deposunu besin sıvısı yerine normal su ile doldurarak takviye etmemi önerdi. Temel prensip olarakta saksılarda yükselen EC değerini normal su ile sulandırarak düşürmek olduğunu söyledi, besinleri gözlemleyerekte saksıdaki besin sıvısını belirli periyotlarla tamamen boşaltarak yenilemek.

Dahada bilinçli deneyler yapabilmek için haftaya Kudret Bey' den alacağım EC metre ve Ph kağıtlarını bekliyorum. O zaman periyodik kontroller yaparak daha sağlıklı bir takip metodu oluşturabiliriz. deneyimlerimi de sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım. Çünki pompalı ve zaman kontrollü sisteme göre gerçekten çok basit ve kontrolü daha kolay. Tek arızası akvaryum hava pompasının arızası olabilir ki oda sistemi birden çökertmez. Tabi birde yosun veya kök tıkamasından dolayı akış kontrolu. Onuda haftalık bakımlarda aşabileceğimi umuyorum. Eğer saksı boyutlarım küçük gelirse bir büyük boyuta geçmeyi düşünüyorum. Saygılar

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön