Un Helvası
1 ölçü yağ (Ben tereyağını tercih ediyorum, ama siz arzu ederseniz margarin veya margarin- tereyağı karışımı kullanabilirsiniz.)
2 ölçü un
3 ölçü toz şeker
4 ölçü su ( bu suyun bir ölçüsünü sütle değiştirebilirsiniz.)
Çam fıstığı ve onu kavurmak için ayrıca 2 kaşık yağ
Tarçın
Öncelikle fıstıklarınızı rengi esmerleşince dek kavurunuz.
Geniş bir tencerede yağı eritiniz hafifçe cızırdayınca unu ekleyiniz. (Undan önce isterseniz fıstıkları da bu yağda kavurabilirsiniz ancak bu durumda fıstık esmerleşene de yağ biraz yanabiliyor haberiniz olsun. Bu yüzden ben fıstığı ayrı kavuruyorum.)
Un kıvamında esmerleşip rengini alınca ocaktan alın, kavrulmuş una şekeri katıp iyice karıştırın, yedirin. Daha sonra suyu, sonra fıstıkları ilave edin. Ateşe koyun. Karıştırarak kaynamaya bırakın. Koyulaşıp rahatça karıştırılamayacak kıvama gelince ocaktan alın ve demlenmeye bırakın. 15-20 dakika sonra ıslak bir kaşıkla helvanızdan alın, lokma lokma servis tabağına koyun, isterseniz avucunuzda şekil verin. Servis sırasında üzerine tarçın ekin.