View Single Post
Eski 20-12-2008, 00:59   #1
Selim-i Ahir
Ağaç Dostu
 
Selim-i Ahir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 343
Shepherdia argentea (Silver Buffaloberry/Bull Berry/Thorny Buffaloberry)

Kingdom:Plantae
Division :Magnoliophyta
Class :Magnoliopsida
Order :Rosales
Family :Elaeagnaceae
Genus :Shepherdia
Species :S. argentea
Zone: 2

Ve huzurlarınızda, uzun zamandan beri, sizlere tanıtmak istediğim yeni berry: Shepherdia argentea.



Hakkında bilgi aradığınızda en çok karşılaşacağınız ifade: "Information is very limited (yani bilgi oldukça sınırlı)" ifadesi can sıksa da vazgeçmemek gerek. Bölük pörçük, hatta tartışmalı da olsa bazı bilgilere ulaşmak mümkün:

"Güney Kanada (Alberta, Saskatchewan, Manitoba)’dan Orta Amerika’ya, Birleşik Devletler’in güneyinden California ve New Mexico’ya kadar olan bölgede yaygın türlerden biridir.

2-6 metre arası boy çeken, kışın yapraklarını döken bir bitkidir. Yaprakları 2-6 santimetre boyunda olup aşağıdan karşılıklı çiftler halinde ve aşağıdan yukarıya doğru gümüşî tüylerle kaplıdır. Çiçekleri açık sarı renkli olup dört çanak yapraklı, taç yapraksızdır. Meyveleri yaklaşık 5 mm çapında parlak kırmızı renktedir. Yenebilir ama oldukça acıdır.

Bu üzüm orman tavukları, yöresel kuşların başlıca yiyeceklerinden biridir."

Bu meyvenin Arsin'de bir fabrika bahçesinde karşıma çıkması hoş bir sürpriz oldu. Gürcistan'dan gelmiş. Oradaki adı "Barbaris". Tadı konusunda birazdan okuyacağınız "bilimsel" ifadeler sizi yanıltmasın; hık demiş de vişnenin burnundan düşmüş. Birkaç tane çelik ve tohum için bir miktar meyve aldım. Çelikler tam ümidimi kaybetmek üzereyken dökülen yapraklarının dip sürgünlerinden yeniden yeşermeye başladılar. Bu elbette tuttutkları anlamına gelmiyor ama en azından ümit veren bir gelişme. Tohumları 5'erli paketler halinde birkaç arkadaşla paylaştık. Çimlenmeleri biraz külfetli.

Bulabildiğim "sınırlı bilgilere" göre; tohumu 20-30 dakikalık asit muamelesinin ardından 20-30 C soğuk katlama ile 60-90 gün arası çimleniyormuş.

Benim gibi İBA kullanmadan köklendirme yapmaya kalkanlar için moral bozucu ama imkânı olanlar için bir bilgiyi daha aktarayım: Temmuz ayında alınacak yumuşak odun çeliklerinde 8.000/1.000.000 İBA ile %50 köklendirme gerçekliştirilebiliyormuş.

Bu arada Gölköy-Mesudiye arasındaki ormanlarda bu çalının olduğu durumunu aldım, ama yteyit etme imkânım şu an yok; belki baharda gidip görmem mümkün olur.

Son olarak oldukça zengin C vitamini içerdiğini ve hakkındaki en geniş kapsamlı yazıyı da ekleyeyim.
http://www.backyardgardener.com/plantname/pda_8ae8.html


Şu an elimde tohum yok. İlk fırsatta temin edeceğim; o zaman paylaşım yapabiliriz.
İlgililere faydalı olması dileğiyle.


Selim-i Ahir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön