View Single Post
Eski 17-12-2008, 16:37   #10
nariçi
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Burada bulunan arkadaşlar genelde estetik ve sanat sevgisi olan, bu nedenle de çevreyi koruma duyarlılığı bulunan kişilerdir. Yanlışlık yapacak olanların da yukarıda yazılmış olan uyarılar zaten hata yapmalarını önleyecektir.
Bu çevrede herkes meyve ağacı dikerken ben üzüm bağı içine her çeşit ibreli orman ağaçlarını diktim. Komşular neden meyveli ağaç dikmiyorsun diye uyaranlar da var. Orman Bk.da yıllarca çalışırken binlerce Ha. ormanın yenilenmesini ve korunmasını sağladım.

Burada bonsai-bitki alanında arkadaşların bilerek hata yapmayacaklarını düşündüğüm gibi bilmeseler de sağduyuları gereği doğada tahribat yapacaklarını sanmam. Ancak tabiatta bazan yaşam savaşı veren ve hayatta kalmaya direnen bitkiler yerinde daha güzeldir. Tıpkı bir gül gibi, yer değiştirildiğinde yaşasa dahi anayurdunda durması o çevreden geçenlere ne moral güzellikler sunacaktır. Çevresine katkı yapacaktır. Örnek olarak bazan dağ yamaçlarında yerinden kopmuş kaya blokları üzerinde tabii bonsai oluşturmuş ağaçlar kaya çatlağından çıkmış bitkiler dağa harikası olarak tarif edilemeyecek estetik güzellikle bizi - seyredenleri hayrete düşürürler.

Elbette yapılacak her çalışma da getiri ve götürüsü değerlendirilmelidir. Sadece yasalar gereği değil bilinçli olarak doğru davranılmalıdır. Formlarda ki sorular genelde doğru yapılan davranışlar içinde, bilinmeyen teknik uygulamalardır.
Aslında kırdan, doğadan derken fidanın geçmişteki hayat şartlarını ve alınacak tedbirlerin doğru yönlendirilmesi içindir.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön