View Single Post
Eski 16-12-2008, 21:24   #51
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Farkettiniz mi bilmiyorum , bu günlerde bütün esnaf işlerden şikayetçi iken aktar ve baharatçıların sesi çıkmıyoı... Çünkü işleri iyi..

Şifa otlarına ve çaylara olan rağbetin nedeni keşke sadece havaların soğuması olsaydı... Para olmadan kaliteli sağlık hizmeti almak zor; bu yüzden çoğu vatandaş çareyi aktarlarda ve baharatçılarda arar oldu. Hastalıklara karşı direnç sağlamak için bu türden çarelere başvurmak elbette akıllıca... Ancak tedavide tıpba karşı bir seçenek olarak görmek doğru olmasa gerek. Hele hele bazı içecek ve karışımları sağlık mucizesi olarak kabul etmek çok yanlış. Evet, yararlı oldukları kuşku götürmez; ama tek başına tedavi edici olması beklenmemeli... Ama ne yazık her geçen gün tedavi için şifalı ot ve çaylarda çare arayanlar çoğalmaya başladı.

Ama, bütün bunların dışında bu nefis sıcak içeceklerden de kendinizi mahrum etmeyin... .
Özel bir kupanız olsun. Size doğru kaynaktan önerilen otları ya da çayı size önerilen biçimde güzelce demleyin. Kupanıza doldurun.
Sonra koltuğunuza yaslanın.
Kupanızdaki sıcak içeceğin kokusunu ve tadını içinize sindire sindire içmeye başlayın. Göreceksiniz rahatladığınızı, gevşediğinizi, içinizin arındığını hissedeceksiniz.Şifa budur işte...

Samsun'un meşhur aktarcısı Tahir Sayın, bu soğuk kış gecelerinde ıhlamurun yanı sıra üzere tarçın, zencefil, havlucan, karanfil, kuşburnu, nar çiçeği, ebegümeci, hatmi çiçeğinin karışımından oluşan çayın koruyucu etkisinin yabana atılmaması gerektiğini belirterek, "Bunlar kış mevsiminde hem hasta olmayı önleyen hem de hasta olduktan sonra tedavi amaçlı kullanılan bitkiler. İsteğe göre harmanlayıp hazırlıyoruz. Çoğu bitkiler vücutta bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik. İlk önce hasta olmamayı öğrenerek tedbir almak hem ekonomik, hem daha sağlıklı..." demiş...

Evet ya, fena bir karışım gibi gözükmüyor değil mi?..

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön