View Single Post
Eski 10-12-2008, 10:27   #15
Harun Parlak
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Okaliptüsler sularımızı tüketiyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, küresel ısınmanın olumsuz etkisini en aza indirmek için Türkiye'deki bütün okaliptüs ağaçlarının kökünün kazınması gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Sıkı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anavatanı Avusturalya olan okaliptüs ağacının büyük boylu olanlarının günde ortalama 400 litre suyu topraktan bünyesine aldığını söyledi. 10 yaşındaki bir okaliptüs ağacının yılda 250 ton su tükettiğini belirten Prof. Dr. Sıkı, Türkiye'nin kendi bitkisi olmayan okaliptüs ağacının, 1885 yılında Adana-Mersin demir yolu kenarına Fransız şirketi tarafından süs bitkisi olarak dikildiğini hatırlattı.

Ekonomik amaçlı ilk okaliptüs ağaçlandırmasının 1939 yılında Tarsus-Karabucak yöresinde 668 dekarlık alanda gerçekleştirildiğini, 1960'lı yıllardan sonra da bataklıklarını kurutulması için her yere denetimsiz dikim yapıldığını anlatan Prof. Dr. Sıkı, okaliptüslerin ağırlıklı olarak Doğu Akdeniz'de yaygın olup, Akdeniz ve Ege bölgesinde de denize yakın yerlerde plantasyonları bulunduğunu söyledi.

Okaliptüsün kağıt hamuru olarak kullanıldığını, yakacak ve kereste olarak değeri bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Sıkı, yerel yöneticilerin, yer altı taban suyunu alarak çok kısa zamanda büyüdüğünü, 4-5 yılda ekili alanda kendini gösterdiği için bu ağacı ''siyasi rant'' olarak kullandıklarını öne sürdü.

Prof. Dr. Sıkı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Okaliptüs ağacı her türlü ağaçlandırma alanlarına dikilerek taban suyu daha alt seviyelere inmesine neden olmakta, mahalle aralarındaki sokak ve caddelere dikilerek kök sistemiyle yollara, kaldırımlara ve binaların temellerine zarar vermektedir. Dallarının çok kırılgan olması nedeniyle fırtınalı havalarda kırılan parçaların elektrik tellerinin kopmasına ve direkleri devirmesiyle de can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Bu ağacın Türkiye'de dikiminin yaygınlaşması çevre için en büyük kötülüktür.

İlk etapta her yönüyle zararlı olan okaliptüs ağacının yeni alanlara dikimi en kısa zamanda yasaklanmalıdır. Küresel ısınmanın olumsuz etkisini en aza indirmek için bütün Türkiye'deki okaliptüs ağaçlarının kökü kazınmalıdır.''

Prof.Dr. Sıkı, okaliptüsün dikiminin yasaklanması için bilimsel bir rapor hazırlayarak Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ağaçlandırma Genel Müdürü, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Başkanı, Genelkurmay Başkanlığı ile İzmir ve çevresindeki 30 belediye başkanına gönderdiğini ifade etti.

Kaynak http://www.stargazete.com/guncel/oka...yor-154173.htm

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön