Konu: Kayısı
View Single Post
Eski 01-12-2008, 19:02   #12
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ismailtosun77 Mesajı Göster
Değerli Badem dostları; Badem yetiştiriciliğinde en önemli sorun çeşittir. Çünkü badem soğuklama ihtiyacı en düşük meyve türlerinden birisidir. Ancak Yaltınsky, Primorsky, Piciantly, Ferragnes, Ferraduel gibi geç çiçek açan çeşitlerde soğuklama ihitiyacı 1000 saate kadar çıkmaktadır.

Bu nedenle; eğer badem yetiştiriciliğine karar verilecekse; öncelikle
toprak Analizi (Badem killi topraklarda asla yetişmez, yine badem toprak PH sinin 8-8.5 olduğu değerlere kadar yetişme şansı vardır.)

Sulama; Dikimi takiben ilk 2 sene sulama büyük önem arzetmeketdir. daha sonraki yıllarda ise sulama verimi doğrudan etkileyen bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Uygun çeşit; eğer plantasyon oluşturlacak bölge ege, Akdeniz, GAP bölgesi, ise sooğuklama gereksinimi düşük çeşitler de kullanılabilir ama mümkünse geç çiçek açan, ikiz meyve oranı düşük çeşitler tercih edilmelidir.

Anaç; badem de en önemli konulardan birisi anaçtır. Halen piyasada bulunan badem fidanlarının büyük kısmı tohum anacı üzerine aşılı çeşitlerdir. bizim tavsiyemiz GF677 klon anacı üzerine aşılı çeşit olmalıdır diyoruz.

Sonuç olarak; BADEM DE KENİNLİKLE ÇIPLAK KÖKLÜ FİDAN TERCİH EDİLMEMELİDİR. TÜPLÜ-AŞILI FİDAN MUTLAKA TERCİH SEBEBİ OLMALIDIR. ÇÜNKÜ ÇIPLKA KÖKLÜ FİDANLARDA SAÇAK KÖK OLUŞUMU ZAYIFTIR. DİKİMİ TAKİBEN FİDAN KAYBI YÜKSEK OLUR.

Saygılarımla..
Kemal Bey,
çıplak kök konusunda düşünceleriniz nedir?Badem ve kayısıda çıplak kökte kayıp yüksek mi?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön