View Single Post
Eski 24-07-2006, 17:00   #53
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
1-Sphagnumu nasıl yetiştireceğiz ? Bakımı CP ler gibi mi?

sphagnumun yetişmesi yavaş ancak bakımı çok kolay burda asıl sorun şartlar. ısıya göre sphagnumun gerek duyduğu aşırı nemi ben ancak terramda bir nebulizatör ile sağlıyabildim. canlı sphagnumun uçlarını kesip kesip çelikler gibi çok sulu bir torfa üzerini de bir nylon torba ile kapatarak yetiştirebilirsiniz.
2-Bu kadar çok sphagnumu ne yapıyorsunuz ?
çok sphagnum mu?... alemsiniz Hakan bey bu kadar orch. ve CP ye sphagnum yetiştirmek sıcağa kar dayandırmak gibi bir şey...
3-CP saksılarında mutlaka canlı sphagnum olmalı mı?
Şart değil ancak olması birkaç sebepten dolayı iyi olur. substratın üstünün yeşil görünmesi hoş olabileceği gibi bazan sorun olacak alg oluşumu ve sirke sineği larvalarının oluşumunu bastırması için eh tabii bir de torfun yavaş çözünmesi ile olası pH kaybınızın bir nebze canlı sphag.la karşılanmasıç.
4-Kışın sphagnumlar ölür mü? spagnum soğukta vegetasyonunu yavaşlatır su olmazsa ölür ancak tekrardan ıslatılırsa küllerinden canlanan phönix misali tekrardan canlanır. sphag. uçlarından uzıyarak büyür asıl canlı kısmı o uçlardır gerisi kısmende ölü hücreler yığıntısıdır. Bu ölü saplar, kalıntılar hala kapilar güçlerle suyu çekmeye devam eder. bu kısımlar alt taraflara doğru yavaş yavaş çürümeye başlasa bile bu sphagnum çürüntüsü, ki artık "Torf" adını almıştır, yapısı gereği, altlardan suyu 10m den fazla yukarı çekme kabiliyetini, kısmen de olsa, korur.
Sphagnum için ölü mü diri mi bilinmez iki arada bir derede gibidir denir.

5-Yazılarınızda 1 ölçü torfa bir ölçü perlit diyorsunuz ?

Buradaki bir ölçü torf ;
Ölü sphagnum yosunu mu? Peat moss mu? Canlı sphagnum mu?

Peat moss torfun ingilizcedeki adıdır.
burdaki 1 ölçü torf dur vft için canlı veya ölü bozunmamış sphagnum kütlesi en uygun olanıdır ancak benim miktarlarda değil sphagnumdan torf'dan da tasaruf etmek için substrata ek bir ölçek perlit katılır . kurutulmuş sphag.ın fiyatının ne kadar pahallı olduğunu, sizin akvarkl.deki linklerinizden bulup bakarsanız..., bir de torf un tabiyattan sökülmesi ile ilgili kanuni yasakları hakkındaki benim yazımı da kısaltmak sureti ile derleyip bu foruma koyarsanız hepimiz hem sorunu hem konuyu anlamış oluruz.

PS.: etoburlarda hep, başka türlü belirtilmemiş ise "su" kavramı ile saf su, revers osmos veya yağmur suyu kastedilmektedir. Torf kavramı ise katkısız (NPK'sız, az çözünmüş oldukça asidik pH 3. cıvarlarına varabilir) beyaz veya sarışın da tabir edilen torf kastedilmektedir. Ülkemizde torf adı altında pH'ı6 olan bataklık sazı çürüntüsü satılabilinmekde. Bu torf türü CP'ler için katii surette kulanılamaz. Uygun değildir.


Düzenleyen praecox : 24-07-2006 saat 22:12 Neden: imla vs.
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön