View Single Post
Eski 23-11-2008, 19:00   #206
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Sayın shava,

Ev şartlarında yapılan zeytini saklama hususunda bir usulü yukarıda yazmış idim. O dilme zeytin için idi. Aşağıya da kırma için kullandığımız usulü yazacağım :

5 kg kadar yeşil zeytini kırma yaparak tatlanması için suya koymuş idim. Sanırım 5 hafta oldu kırdığım günden bu güne geçen süre. Biz hiç acısı kalmayan ve ekşisi hissedilmeyen zeytin seviyoruz. Haftada 2 defa olmak üzere suyunu değiştirdim kabun. Dün akşam yaptığım kontrolde zeytinlerin hiç acısının kalmadığını tesbit ettim. Zeytinin suyunu boşaltarak kevgire döktüm ve bir tepsinin üzerine süzülmesi için koydum (kırmada kurumasını beklemeye gerek yok suyu süzülsün yeterli). Bu arada bir leğene bir kaç avuç aldım ve orada normal miktarda tuzladım ( iyice karıştırmak sureti ile). Tuzlananı boşalmış olan cam kaba koyarak, bu minvalde tuzlama işini bitirdim. Zeytinler kabı tam olarak doldurmakta idi. 2 litrelik sızma yağı boşalttım kaba. Kabın silme dolmasına az bir şey kaldı. Onu da geçen yıldan kalan ve pek sevmediğimiz için bitirilemeyen zeytin kabındaki yağ ile tamamlayarak bu yılki kırma zeytin işini hallettim. Biz bu zeytini çok kısa sürede tüketeceğimiz için ( güzel oldu çünkü) limon dahi koymayacağım kaba. Zeytinyağ zeytini gayet iyi muhafaza eder. Hele bir kaç tanede limon ilave ederseniz bulunduğu kaba 1 yıl hiç sorun olmadan saklamanız mümkündür. Biz zeytini yağda yemeğe alışığız. Kavanozdan aldığınız zeytin,yağı ile alınmakta ayrıca yağ kullanmaya gerek kalmamakta. Yapılan şey yağı peşinen kullanmaktan ibaret.
Hoşçakalın.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön