View Single Post
Eski 22-07-2006, 13:22   #10
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Bir Üroloji uzmanı doktora ya kardeşim sen hiç böbrek taşı düşürdün mü? Umarım düşürmüşsündür, yoksa ne bileceksin diye sorulmaz değil mi? Ülkemizde Tarım Uzmanlarına saygı ve güven en alt sınırda zaten.

Sırt pompası ile ilaçlama yapıyorsanız zaten onların meme ucu koni şeklinde püskürtme yapar. ilaçlama aletini yaprakların altına doğru uzatıp sağa sola hareket ettirirseniz bitkinin alt aksamına ulaşacaktır. Bu zararlılara karşı kullanılan ilaçlar sizin de söylediğiniz gibi Temas ve Mide etkilidir. Dolayısıyla bitkide ilaçlanmamış yeşil aksamın kalması sizin için olumsuz böcekler için de olumlu bir iş olacaktır. Merak edip sormuşsuzun etki mekanizmalarını anlatayım o zaman;

Chlorpyrifos Ethyl (Dursban 4 vs): Organik Fosforlu bir insektisittir. Etki mekanizması doğrudan sinir sistemine değil, sinir sistemi ile kasların arasında uyarı taşıyan Asetilkolin adlı maddeyi parçalayan Kolinesteraz enzimi üzerinedir.

Asetilkolin, sinir sitemindeki uyarıları kaslara taşır ve hareket mekanizmasının çalışmasını sağlar. Yani merkezi sinir sistemi bir vücut kasına hareket et demek için hem sinirler arası sinapsislerde hem de sinirin kasa bağlandığı sinaptik uçlardan Asetilkolin salgılanır. Kaslardaki Asetilkolin algaçları uyarıyı alır ve kasa iletir. Bu sayede kas kasılır. Ancak, kasın geri gevşemesi, yani uyarının son bulması aynı yerden salgılanacak olan Kolinesteraz enzimi sayesinde olur.

Kolinesteraz, asetilkolini parçalar ve kasılma durur. Bu olaylar tahmin edilemeyecek kadar az bir süre içinde gerçekleşir. İşte Chlorpyrifos ethyl (Dursban), Kolinesteraz enziminin parçalanmasını sağlar. Bu yüzden Kasın kasılması için harekete geçen Asetilkolin, parçalanamaz ve kaslar sürekli kasılmaya başlar.

Böcekler zehirden ilk etkilenme anında Flush Out (ürkerek kaçmak) adlı bir tepki verirler. Ve bu tepki onların solunum ile kan dolaşımını hızlandırır. Dolayısıyla böcek kendini kurtarmak için çırpınırken aslında kendi ölümünü hızlandırır. Nihayetinde böcek bu aşırı kas kasılması sonucunda felç olur.

Cypermethrin ise (İmperator), Sentetik Pyrethroit gurubu bir insektisittir. Etki mekanizması; Merkezi sinir sisteminin (Supra Euzephagial Ganglia) aniden Paralyse (Felç, inme) olmasına neden olur. Bu sayede böcek çok ani bir şekilde ölür. Tarımda kullanılan en hızlı insektisitler Sentetik Pyrethroit gurubudur.

Birçok üretici, (sizin söylediğiniz gibi) "bunlar teorik bilgi kardeşim, ben iki kat doz uyguladım sorun bitti" der. Ancak şunu unutmamak gerekir, Tarım ilaçları Uygun Dozda uygulanmazlarsa böceklerde dayanıklı bireylerin ortaya çıkması işten bile değildir.

Unutulmamalıdır ki, Gereğinden fazla veya az doz, gereğinden fazla **** az ilaçlama yapmak, sürekli aynı gurup tarım veya aynı aktif maddeli ilaçları kullanmak dayanıklılık sorununu ortaya çıkarır. Bizler üreticileri bu konuda bilinçlendirmek için çok uğraşıyoruz. Ama Tarım Uzmanına duyulan saygı ve güven malesef en alt seviyededir
. Saygılarımla...


Düzenleyen fmt79 : 22-07-2006 saat 19:08 Neden: paragraf düzeni
fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön