Konu: Kanola
View Single Post
Eski 20-11-2008, 08:21   #21
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi copur_09 Mesajı Göster
Selam; sayın Denizakvaryumu yağların ortaya çıkartılmasında sağlıklı olan yöntem nedir? Ben Nazilli civarında bir iki zeytin yağı sıkma fabrikasını ziyaret etmiştim. Yağları kontini sistem diye bir işlemle elde ediyorlardı.
Zeytin meyvesi ezildikten sonra; çamur kıvamında getirilip, su ile birlikte bir kazanda ısıtılıp karıştırılıyordu. Anlattıklaına göre bir müddet sonra ayrı kapalı bir kazanda basınç altında posa, su ve yağ ayrıştırılıyormuş.

Taş değirmenin zeytini hamur haline getirmesinden sonra hamur çuvallara sandalye minderi kalınlığında koyulur.

Çuvallar bir teknenin içerisinde üst üste koyuldukça birbirini ezer ve çuvalların her tarafından şelale gibi yağ akar.İşte bu yağa “Burun,tekne,kavata yağı,zeytin sütü ” veya en çok bilinen adı ile “çiğ yağ” denir.

Binlerce yıldır zeytinyağının bilinen şifa özelliklerini en çok barındıran,eczanelerde,aktarlarda ilaç diye satılan zeytinyağı “çiğ yağdır”. Elbette konuştuğumuz yağ hiçbir tarım ilacı,suni gübre kullanmadan yetişen zeytinlerden elde ediliyorsa geçerlidir.

Çuvallardan sızan çiğ yağ akışı durduktan sonra çuvallar prese koyulup sıkılır.Çuvallar sıkıldıkça yağ süzülerek aşağıya oradan da krom borular vasıtası ile ilk dinlenme yeri olan krom depolara akar. Adına “kara su” denen su ile akan b bu yağa “kuru sıkım” denir.

Bu sıkımdan sonra çuvallara soğuk su dökülür.Çuvallar indirilip tek tek yıkanarak tekrar üst üste koyulup sıkılır.Bu işlemede “soğuk sıkım **** soğuk baskı” denir. Bu aşmaya kadar üretici aslında bir zeytinden beklediği yağ alımının %95 ini elde etmiştir. Biz 2007’de %23, 2008 yılında da %21.5 oranında yağ elde ettik.

İşte bundan sonra ekolojik tarımın 40 dereceye kadar izin verdiği,çoğunlukla tüm modern,el değemeden “kontini” denen çağdaş (!!!) sistemle 70-90 derece sıcak su vererek sonrasında da tortuyu ayırmak için 5000-9600 devirlerle santirfüj-separatörlerin kullanıldığı zeytinin ciğerini sökme yöntemi başlar!

Umarız gerçekleştirdiğimiz taş değirmen-soğuk baskı ile zeytinyağı elde etme yöntemi yeniden keşfedilir.Üretici yağını plastik bidonlarda değil de paslanmaz çelik denen krom depolarda saklar.

Siz zeytinyağı dostlarıda yağı aldığınız yere mutlaka sorun nasıl ürettiğini,kaç derece sıcak su kullanıldığını,nerede sakladığını… ve elbette ışıkta,güneşin altında bekleyen yağları tercih etmemelerini eğer tenekede aldıysanız yağınızı eve gidince mutlaka cam şişelere aktarmayı unutmayın.

Biz İmece Evi’inde salata ve kahvaltılarda soğuk adını verdiğimiz “soğuk sıkım” yağımızı kullanıyoruz.Yemeklerde ise zaten 40 derece sıcak işlem gören dostlarımızın doğal yağını “sıcak yağ” olarak adlandırıp kullanıyoruz. Afiyet,şifa olsun ::-) İsmail Yenigünİmece Evi-Kazdağı

http://www.imeceevi.org/index.php?op...=128&Itemid=35

Name:  zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzbnuıop.jpg
Views: 5201
Size:  21.1 KB

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön