Konu: Kanola
View Single Post
Eski 19-11-2008, 14:27   #15
Baldaş
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Konunun uzmanı kişiler tarafından mesajım farkedilirse kesin ya da kesine yakın net bir cevap alabilirsem çok sevinirim. Omega-3 bakımından zengin olduğu ve çok hafif olduğu söylenen "KANOLA YAĞI" ( Kolza yağı değil ) BESLENME AÇISINDAN SAKINCALI MI YOKSA FAYDALI MI ?
Diğer alanlardaki faydalarından bahsetmiyorum sadece beslenme açısından yararlı mı zararlı mı? Eğer zararlıysa neden yasaklanmıyor? Piyasadaki hazır gıdalarda ucuz olduğu için kullanılıyor olabilir mi?

Faydalı olduğunu okuduğumuzdan bir miktar soya yağı ve kanola yağı almıştık. Şimdi Emine Hanımın yazdıklarını okuyunca tereddüte düştüm. Reyonlardaki kanola yağlarında da indirime gidiliyor.

İşin aslı nedir gerçekten merak ediyorum. Faydalı olduğuna dair metinler de internette dolaşıyor Birini aşağıya alıntıladım. Kısacası çok çelişkili bilgiler var. Ben denedim. Çok hafif ve kokusuz bir yağ, su gibi ince ama yazılanları okuyunca canım sıkıldı.


KANOLA YAĞI

Kanola yağı en ideal yağ oranılarına sahip bir bitkisel yağdır.Benzerleri arsında en düşük doymuş yağ oranına sahiptir. Bu özelliğinin yanında ciddi miktarda Omega-3 yağı içerir. Zeytinyağının önemli bir alternatifi olan Kanola yağı zengin içeriğiyle tercih edilmesi gereken bir yağdır.

1 yemek kaşığı Kanola yağında (14 gram)

Kolesterol:
0

Protein:
0

E Vitamini:
2.4 miligram

K Vitamini:
266 mikrogram

Doymuş Yağ:
1gram-1.7 gram

Doymamış yağ:
12-13 gram

Tekli doymamış:
8.2 gram

Çoklu doymamış:
4 gram

Serbest yağ asidi:
% 0.3


Kanola yağı tekli doymamış yağlar yönünden zengin dolayısıyla kötü kolesterolü engelleme özelliğine sahiptir. Bu zeytinyağını da yararlı yapan özelliktir. Tekli doymamış yağ oranı zeytinyağında %73, kanola yağında ise bu orana çok yakın olup %63'tür.
Kanola yağı ayçiçek yağından daha fazla ısı ya dayanır.
Diyette serbest yağ asidi miktarının en az olması gerekir. Çünkü Serbest yağ asidi miktarının kanda kronik olarak yüksek seyrettiği durumlarda, pankreasın iyi çalışmadığı ve diyabet hastalığına ortam hazırladığı sonucuna varılmış bulunuluyor.
Kanola ve diğer yağlı tohumlar filizlenme sırasında aldıkları yağış miktarından ya da işlenmeden önceki depolanma koşullarından etkilenerek serbest yağ asidi miktarı artabilmektedir. Ancak bu miktarın binde 4'ten (%0.40) az olması ürünün kaliteli olarak nitelenmesi için yeterlidir. Kanada ya da Avustralya'da üretilen kanola yağları % 0.35 serbest yağ oranları içeriyorlar ve kaliteli olarak nitelendiriliyorlar.

Bu durumda ülkemizde üretilen kanola yağı için %0.30 serbest yağ oranı ile daha kaliteli diyebiliriz.

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön