Sayın Meyveli Tepe;
Sözünü ettiğim zeytin Ayvalık'da yetişen Ayvalık,Gemlik,Memecik türlerinde uygulanan yöntemdir.Siz sanırım iri kaya tuzu kullanıyorsunuz.Biz salamura tuzu denilen yemeklik tuza yakın bir tuz kullanıyoruz.Çünkü tuz tamamen eriyor.Tuz %4-5 civarında kullanılır.Ve 4-5 aydan önce de acısı çıkmaz.Ama iri kaya tuzunun kullanıldığı sele zeytini 20 günde yeme olgunluğuna gelir.
Bu sanıyorum bölgeye göre değişen mikroklima özelliklerinden ,ya da zeytin çeşidinden kaynaklanan bir durum.Sizin zeytinler dalında daha çok olgunlaşıyor.Karaburundaki hurma zeytin gibi..
Paylaşımlarınız çok güzel..Deneyimleriniz bize de yol gösteriyor..İyi geceler...
|