View Single Post
Eski 18-11-2008, 23:00   #193
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sanırım Sn.Berduray çok haklı. Burada çoğunlukla zeytin deyip geçiyoruz. Genel olarak zeytin işleme tarifleri anlatıyoruz biribirimize. Oysa çok önemli bir noktayı atlıyoruz.

Ben zeytin konusunu balık konusuna çok benzetiyorum. Nasıl türlü türlü balık var ve hepsinin ayrı ayrı pişirme usulleri varsa, ve hatta aynı cins balığın mevsime göre dahi pişirme usulleri değişiyorsa. Dahası, aynı cins ve aynı günlerde yakalanan balığın Karadenizde mi, Ege de mi yakalandığına göre bile özellikleri farklılaşıyorsa sanırım zeytin de öyle.

Belki burada tercihan her tür için bir başlık açıp, türü iyi tanıyan arkadaşlar bu türün özelliklerini, işleme şekillerini resimleri ile birlikte yayınlarlarsa çok güzel bir kaynak olabilir.

Meyvelitepe arazisini satın aldığımızda samanlı zeytini için araştırmadık yer bırakmamıştım. Tek bulabildiğim "tatlı zeytin" sözcüklerinden ibaretti. O da bir sürü sitede copy-past yöntemiyle biribirinden kopya çekilmişti. Oysa bu zeytin ile ilgili sayfalarca yazı yazabilirim artık (sanırım yazdım da). Aynı şekilde marmara, kuzey ege, güney ege, akdeniz ve güney doğuya özel pek çok cins olduğunu biliyoruz. Çoğunun sadece ismi duyuluyor, görsek tanımayız. Tanısak da bir fikrimiz olmaz.

Ben sadece iki cins konusunda bilgi verebilirim. Diğer türler konusunda da deneyimli arkadaşlara ihtiyaç olacak.


Düzenleyen MeyveliTepe : 19-11-2008 saat 10:34
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön