View Single Post
Eski 18-11-2008, 20:02   #191
imgelem
Ağaç Dostu
 
imgelem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-01-2007
Şehir: Cunda Adası / Ayvalık
Mesajlar: 312
Ayvalık'da , çok lezzetli bir zeytin tatlandırma yöntemi olan sallama , yuvarlama veya çevirme aşağıdaki şekilde yapılır.
Malzemeler : 8-9 kg.şarabi renkte veya siyah zeytin,300-400 gr salamura tuzu,1/2 çay bardağı üzüm sirkesi ,1/2 çay bardağı Mısır özü yağı,50 gr limon tozu,arzu ediyorsanız 3-5 Defne yaprağı,bir iki tutam kekik.
Tenekenin içine bir kat zeytin araya biraz tuz bir kat zeytin araya tuz serpiştirin.Yine aralara sirke,mısır özü yağı,limon tozu ve aroma verici defne v.s'yi koyun ve ağzını sıkıca kapatın.İlk 10 gün hergün tenekeleri sallayın.10 gün sonra bir ay süre ile 3-5 günde bir sallayın ve daha sonra aklınıza geldikçe sallayın.Tenekenin kapağının sürekli olarak üste gelmesine dikkat edin.Zeytinin oluşumu için en az 4 -5 ay beklemek gerekir.Daha sonra kapağını açın ve afiyetle yiyin.Yanlız bu zeytinde kullanılan tenekenin sübablı teneke olması gerekir.Çünkü fermantasyon sırasında oluşan gazlar buradan çıkar,içeriye hava girmesi engellenir.Kapak sübablı olmazsa patlayabilir.Eğer sübabsız tenekede yapılacaksa zaman zaman kapak dikkatlice aralanıp gaz dışarı çıkarılmalıdır.
Bu yöntemle elde edilen zeytin az tuzlu,acılığı gitmiş ve son derece lezzetlidir.

imgelem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön