View Single Post
Eski 17-11-2008, 01:01   #181
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Denizakvaryumu,
30 Ekimde sorduğunuz soruyu ancak şimdi yanıtlıyorum. Sebebi de yaptığım bir denemenin sonucunu tam olarak görmeden yazmak istemememdi.

Geçen yıl samanlı zeytininden çuvalda sele yapmıştım. Yıkanmış, kurutulmuş olgun zeytinleri, zeytin ağırlığının %10'u kadar iri tuzla harmanlayıp çuvala doldurmuş, çuvalı da sızan acı suya temas etmeyecek şekilde ahşap bir ızagaraya oturtmuştum. İki günde bir çuvalın pozisyonu değiştirmek suretiyle 5 hafta beklemiştim. Bu sürenin sonunda çuvalı açtığımda zeytinler çoktan yeme olgunluğuna gelmiş, tamamen tatlanmış, hatta gereğinden fazla su kaybetmişlerdi.

Geçen yıl konuyu yazışırken Sn.Uzman16 bir yöntem tarif etmişti. Esasen yukarıda anlattığımın aynı, fakat çuval yerine bidon gibi kapalı bir kapta yapılıyor. Acı suyunu dökmeye gerek olmadan kapalı kapta çevrilerek yapılıyor.

Son yaptığıma gelince, ekimin son haftası 5-6 kilo kadar siyahlaşmış samanlı zeytinlerinden topladım. Bölgede henüz kıble rüzgarı esmediği için zeytinler iyice siyahlaştılar fakat henüz buruşuk değiller. Topladıklarımı ayıklayıp (sevindirici durum, Neemazal samanlıda iyi iş yaptı. Sadece %5 ıskarta var), yıkayıp kuruttum. Biraz defne yaprağı toplayıp onları da yıkayıp kuruttum. Zeytini %8 oranında (bu kez zeytin ağırlığının) kaya tuzu ile karıştırıp ağzı iyice kapanan bir kaba doldurdum. Aralara da defne yaprağı serpiştirdim. Kabın üstünde biraz boşluk bıraktım ki zeytinleri alt üst etmek kolay olsun. Her gün kabın duruş pozisyonu değiştirdim.

Geçen hafta sonu belli belirsiz acılıkla yenebilir duruma geldiler. Bu hafta sonu ise hiç acılık kalmamış, muhteşem lezzette zeytin olmuşlardı. Toplam süre 3 hafta. Bugün itibarıyla, net 5 kilo zeytinden yarım kilo kadarını kurtarabildim Diğerleri ekmeğini kapıp gelen dostlar tarafından silinip süpürüldü (ki hepsi zeytinci, en olmayanının 200 ağaç zeytini var).

Tadını şöyle tarif edebilirim. Az tuzlu, meyve eti orta serlikte, acısı tamamen çıkmış ama suyunu kaybetmemiş. Yerken çekirdek meyve etinden tamamen ayrılıyor. Çok güzel bir aroması ve lezzeti var (bunu tarif edemem). Ancak bu lezzet sanırım zeytinin cinsinden ve bölgesinden kaynaklanıyor. Daha düşük irtifafa aynı cins ağaçları olan arkadaşlar kendi zeytinlerinin bizim bahçedekiler kadar lezzetli olmadığını söylüyorlar.

Aslında bizim ağaçları önümüzdeki hafta sonu toplamayı planlıyoruz ama geçen hafta sonu 10 kilo daha toplayıp aynı usulle işlemeye başladım. Bugün de 10 kilo topladım. Onları da aynı usul yapacağım. Haftaya yaklaşık 300-400 kilo kadar toplayabileceğimizi tahmin ediyorum. İlk planım hepsini salamura yapmaktı. Fakat bunun lezzetini tadınca acaba hiç salamura yapmayıp hepsini böyle mi yapsam diye düşünmeye başladım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön