View Single Post
Eski 18-07-2006, 20:57   #24
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Organik Tarım ****** araştırılsın, ama şu anda dünyada organik tarım ile beslenmek, insan nüfusunu doyurmak imkansızdır. Pazardan Organik ürün ya da Ekolojik ürün diye aldıklarınızın da organik olduğunu sanmayın. O kadar zor şartları var ki uygulamak imkansıza yakın.

Tarım yapmak zaten başlı başına ekolojik dengeyi bozmaktır. Normal şartlarda tarlada domates yetişmez, birçok bitki türü bir adara, özellikle da yabani formda bulunur. Ancak tarımda, doğal konukçular dışlanır yerine devşirme evlatlar yetiştirilir, yani dağdan gelip bağdaki kovulur.

Ancak bunu yapmak zorundayız değil mi? Yoksa aç kalırız. Bunun sonucu olarak da, Bozduğumuz denge içinde bizim bitkimize saldıran birçok etmen ortaya çıkar. Doğal ortamda denge halinde olan bu canlılar, bizim elimizle bozduğumuz çevrede bir gurup daha baskın hale gelir. Ve zararlı, hastalık, yabancı otlar musallat olurlar.

Bunlar da bizim bitkilerimizin verimini ciddi ölçüde azaltırlar. Bazen %5, bazen %100. Örneğin süne emgili dane oranı buğdayda %5 ise, o buğdaydan ekmek yapılamaz. Çünkü o undaki böcek salgıları unun hamur olmasını engellerler (mayaları olumsuz etkiledikleri için hamurlaşma sınırlı olur). Yani zarar %100. Bu canlılarla da mücadele etmek zorundayız.

Hastalık, Zararlı ve Yabancı otlarla en iyi savaş yöntemi Entegre mücadeledir. Yani bütün mücadele yöntemlerini kullanmak.

Örneğin bir sorun var, onunla mücadele etmek için kültürel önlemler alınır,
  • mekanik mücadele yapılır,
  • biyolojik mücadele yapılır,
  • biyoteknik mücadele yapılır,
  • en son çare olarak Kimyasal mücadele yapılır.
Ancak, kimyasal mücadelede doğaya ve insan sağlığına en az olumsuz etki bırakan kimyasallar seçilir. Bu yöntem, yani entegre mücadele, Organik Tarım felsefesinden daha akıllıcadır.

Organik tarım ürünleri çok pahalıdır. Azalan tarım topraklarına karşılık her geçen gün artan nüfusu doyurabilmek için ucuz ve bol ürün elde etmek gereklidir. Aksi takdirde organik ürünler diye çıkan ürünler sadece sosyetenin sofralarını süsleyecek, biz orta gelir gurubu ise zehirli ürünler yemeye devam edeceğiz...


Düzenleyen malina : 18-07-2006 saat 21:06 Neden: paragraf
fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön