TARHANA (Denizli-Acıpayam)
Bizim oraların tarhanasının lezzeti bir başka olur. Tarhana olunca çorbayı yapmak marifet değil, asıl marifet tarhanasını yapmaktır. O yüzden belki evinde kışlık tarhanasını yapmak isteyenler olur diye yazayım dedim.
Önce bir ölçü nohut, bir ölçü kuru fasulye ayrı ayrı haşlanır. Suyuyla birlikte süzgeçten geçirilir. (Gerçi artık rondolar var. Onunla daha kolay olur.)
Bir tarafta süzme yoğurt suyla ezilip hazırlanır.
Domatesin kabukları soyulup salçalık biberle rondodan geçirilir.
Bunların hepsine yetecek kadar un (mümkünse bire bir buğday unuyla has un karışımı) büyükçe bir leğene konur. Üstüne hazırlanan bütün malzeme konup tuzu eklenir. Bir güzel yoğrulur. Cıvık bir hamur halini aldığında tarhana hamurumuz tamamdır.
Hamurumuzun üzerini bir örtüyle kapatıp 20 gün sabah akşam tahta kepçeyle karıştırarak iyice mayalandırılır.
Sonrasında güneş gören bir yere bez serilip o bezin üzerine parça parça hamur dökülür. Ara ara mıncıklayarak iyice kuruyana kadar birkaç gün bekletilir. Sonrada avuçlarınızla öğütülür.
Bez torbaya konulup canınız çektikçe bol biberli, sarmısaklı, naneli nefis tarhana çorbası yapılarak bir güzel yenilir.
|