View Single Post
Eski 09-11-2008, 15:42   #361
nicolas
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-04-2008
Şehir: ordu
Mesajlar: 12
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Sevgili nicolas. toprak hakkında bu kadar olumsuz olmıyalım. Tohum tetiştirmek için toprak kötü bir ortam değildir. Birçok fide toprakta tetiştirilir sonra topraksız kültüre alınır. Ama bu demek değildirki mutlaka toprakta yeyiştireceğiz. Tercih meselesi. Tohumumuzu toprakta tetiştireceksek önce tohum harcını hazırlamamız lazım. Gelişi güzel seçilmiş fiziksel olarak kötü bir yapıya sahip bit toprakta tabiiki iyi netice alınamaz.
Tohum harcı olarak heryerde bahseliliyor. Bir kısım bahçe toprağı bir kısım yaprak çürüğü örneğin torf ve bir kısımda dişli dere kumu. Bu nedemektir toprağımızda tohumlara yetecek kadar besin, köklerin rahat gelişe bilmesi için yumuşak bir ortam ve hava almayı temin edecek aralarında boşluklar olan ( kumdan dolayı ) bir ortam lazım. Saksının altına direnej için daha kalın kum ,mesela çakıl taşı konur üzerine hazırlanan harç konur, Eğer toprağı gübrelemek istiyorsak 1 m3 toprağa yaklaşık 1-1,5 kg kadarda 20-20-0 kompoze gübre konur iyice karıştırılırsa güzel bir tohum yetiştirme ortamı olur.
Bu karışımı tabiiki eleyip içindeki büyük parçaları ayıklamalıyız. birazını kenara ayırdığımız tohum harcını tohumları makol aralıklarla ektikten sonra üştüne 1,0 cm kadar harç serilir ve bir tahta parçasıyla biraz bastırılır , tohunlar harca iyice temas etsim diye.
Bir fıs fıs la bolca sulanır . hortum veya ibrik le sulanırsa toprak karışır tohumlar özellikle küçük tohumlar toprak yüzüne çıkar.Üstüne bir naylon gerilir gölgeye konur tohumlar yeşermeye başlayınca örtü kaldırılır, yavaş yavaş alıştıra alıştıra güneşe çıkarılır ama sulamaya dikkat etmeli asla susuz bırakmamalıdır.
Fideler yerinden alınıp şaşırtılacaksa veya su kültürüne alınaçaksa akşamdan iyice islatılıp toprağı yumuşatmak lazımdır . Ve çok nazik bir biçimde yapraklarından yuyup almalı ve köklerini bol su ile yıkayarak su kültürüne almalıdır.
Sevgili nicolas bilmem oldumu ,surunuzun cevabını alabildinizmi.?
çok teşekkürler kudret hocam sorunun cevabını gayet açık ve ayrıntılı şekilde aldım kesinlikle çok teşekkürler ben siteden epey bir zaman uzak kaldığım için ve imkanlar dahilinde bayağı bir acemisiyim bu işin hatta acemi kelimesi benim için bile çok iyi kalır
eksikliklerimi anladım sanırım bitkiyi şaşırtacağım zaman daha nazik olmalı ve suyuda az kullanmam gerek çünkü onlara birşey oalcak diye fazla kaçırıyorum sanırım
bir de şu sorum olacak besin eriyiği ( EC) nden bahsediyorsunuz bu maddeleri bulabilme imkanım çok zor açıkcası. Tarımla ilgili işletmelerden alabileceğim bir besin bulunabilir mi bu maddelerin hepsini içeren. Tek istediğim hala yeşil olan bu güzel sebzelerimi saksı gib sınrılı toprak( besin ) içeriisnde hayatta kalmalrını sağlamak ve onları izleyebilmek

nicolas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön