View Single Post
Eski 06-11-2008, 23:03   #353
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili nicolas. toprak hakkında bu kadar olumsuz olmıyalım. Tohum tetiştirmek için toprak kötü bir ortam değildir. Birçok fide toprakta tetiştirilir sonra topraksız kültüre alınır. Ama bu demek değildirki mutlaka toprakta yeyiştireceğiz. Tercih meselesi. Tohumumuzu toprakta tetiştireceksek önce tohum harcını hazırlamamız lazım. Gelişi güzel seçilmiş fiziksel olarak kötü bir yapıya sahip bit toprakta tabiiki iyi netice alınamaz.
Tohum harcı olarak heryerde bahseliliyor. Bir kısım bahçe toprağı bir kısım yaprak çürüğü örneğin torf ve bir kısımda dişli dere kumu. Bu nedemektir toprağımızda tohumlara yetecek kadar besin, köklerin rahat gelişe bilmesi için yumuşak bir ortam ve hava almayı temin edecek aralarında boşluklar olan ( kumdan dolayı ) bir ortam lazım. Saksının altına direnej için daha kalın kum ,mesela çakıl taşı konur üzerine hazırlanan harç konur, Eğer toprağı gübrelemek istiyorsak 1 m3 toprağa yaklaşık 1-1,5 kg kadarda 20-20-0 kompoze gübre konur iyice karıştırılırsa güzel bir tohum yetiştirme ortamı olur.
Bu karışımı tabiiki eleyip içindeki büyük parçaları ayıklamalıyız. birazını kenara ayırdığımız tohum harcını tohumları makol aralıklarla ektikten sonra üştüne 1,0 cm kadar harç serilir ve bir tahta parçasıyla biraz bastırılır , tohunlar harca iyice temas etsim diye.
Bir fıs fıs la bolca sulanır . hortum veya ibrik le sulanırsa toprak karışır tohumlar özellikle küçük tohumlar toprak yüzüne çıkar.Üstüne bir naylon gerilir gölgeye konur tohumlar yeşermeye başlayınca örtü kaldırılır, yavaş yavaş alıştıra alıştıra güneşe çıkarılır ama sulamaya dikkat etmeli asla susuz bırakmamalıdır.
Fideler yerinden alınıp şaşırtılacaksa veya su kültürüne alınaçaksa akşamdan iyice islatılıp toprağı yumuşatmak lazımdır . Ve çok nazik bir biçimde yapraklarından yuyup almalı ve köklerini bol su ile yıkayarak su kültürüne almalıdır.
Sevgili nicolas bilmem oldumu ,surunuzun cevabını alabildinizmi.?

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön