View Single Post
Eski 05-11-2008, 23:23   #350
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili arkadaşlar öncelikle gecen gün eczadolabı arkadaşımızın sorduğu soruyu cevaplıyalım. Bu gerçekten önemli bir soru.Daha önce cevaplıyacaktık ancak nümerik değerler verebilmek ve EC metrenin son halini anlata bilmek için bir deney düzeneği kurdum ama deney biraz uzun sürdüğü için dün akşam yetiştiremedim.
Kurduğum düzen şu idi; Önce kalorimetre kabı olarak kullandığım 1,75 litrelik kavanozda 25 dercede 3,5 EC yani 3,5 mS cm lik bir sodyum klörür eriyiği hazırladım ve buz dolabında 5 dereceye kadar soğuttum.
Kavanozun içine hem orjinal hemde kendi yaptığım EC metreyi , 60 decelik bir laboratuvar termometresini ve 20 watlık bir ısıtıcı koydum, ve magnetik karıştırıcıda devamlı karıştırarak ısının her yerde ayni olası sağlamaya çalıştım. ama ben deneye başlayıncaya kadar termometre 6 dereceyi gösterdi,ve deney 6 derece santigrattan başladı.
6 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 derecelerdeki EC değerlerini hem yaptığım EC metreden hemde orjinalden okudum , ve sırasıyla 2,3 2,5 2,8 3,25 3,5 3,8 4,1 4,4 4,8 5,1 5,4 olarak tesbit ettim.Derce değerlerini orjinal ec metrenin dijital termametresi ile takip ettim ama analog termometre ilede kontrol ettim. Sonra bir EC ve sıcaklık tablosu hazırladın .
Bu arada orjinal EC metrenin otomatik ısı kompanzasyonu olduğu için deney boyunca sabit olmamakla birlikte 3,6 ile 3,75 arasında değerler gösterdi .Yani hemen hemen hep sabit kaldı. Her malzemenin sıcaklıkla değişem bir direnç katsayısı mevcuttur .Bunların bazıları normal kullanma şartlarında hesaba alınmıyacak kadar küçüktür. Ama tuzlu suyun ısı ile direnc değişim katsayısı yapılan deneydende anlaşılacağı üzere çok küçük değildir , bu deneyde 3,5 ms cm için ısı katsatısını 0,062 olarak hesapladım. Isı yükseldikçe direnç azalmakta dolayısı ile iletkenliği artmaktadır. Netice ortada . Ama Tuzlu suyun yani besin eriyiğinin sıcaklıkla değer değiştirmesi normal şartlarda ve bizi ilgilendiren bitki büyütme konusunda çok çok ta büyük hatalar olduğunu sanmıyorum. Çünkü besin eriyiği sıcaklığı nihayet 5-10 derece + / - aralıkları pek geçmez .Yani baz olarak 25 derece standart ise 15 /35 derceleri arasındaki fark ( üstelik 3,5 EC için bu aslında yüksek bir EC dir ama özellikle biraz yüksek almayı uygun gördüm)
Öyle abartılacak bir fark olmasa gerek.
, zira bir çok formülde mesela 2 ms cm + su EC si der
suyun EC si 0,5 ,06 olabildiği gibi 0,2 de olabilir. Bazı formüllerde EC 1,5 _2,0 ms cm der . yani mela illede 2,05 1,85 olacak diye bir kaide görmedim.
Ayrıca EC metre ile kontrol yapan arkadaşlar bilirler ki EC nin 0,5 -0,8 fark lı olması çok önemli değişikliklere sebep olmaz.
Bu deneydeki neticeler normal şartlarda 2,0 - 2,5 EC için dahada düşük olacaktır . Netice olarak ısının 10 -15derece gibi yükselmesi korkunç hatalara sebep olamaz , zaten EC niz bir bilgisayar veya bir otomatik düzenle kontrol edilmiyorsa bu hatadan çok daha büyük hatalar yaşanıyor demektir.Bu hataya mahal bırakmak istenmiyorsa bir çizelge hazırlanarak ısı kompanzasyonu yapmakta çok zor bir şey değildir.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön