View Single Post
Eski 05-11-2008, 22:17   #137
füsunANK
Ağaç Dostu
 
füsunANK's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,391
Geçenlerde bir saksı kasımpatı aldım. Seyrine doyamıyorum. Ne yapıp, nasıl bakmam gerektiğini öğrenmek için sayfaya bir girdim. Yarım saattir buradayım.
Okuduğum ve bana yardımcı olacak bilgileri kopyaladım. Bu konuda bilgi almak için uğrayacak üyelere bir özet olsun istedim. E malum Kasımpatı ayındayız.
-----------------------------------------------------------------
Haziran ayına kadar boylanıp gürleşirler ama ağustos sonuna doğru kışın daha çok çiçeklenmesi için tepelerinden yuvarlak şekil verecek şekilde veya nasıl istiyorsanız ikinci budamayı yapmak gerekir.

Çiçekleri ve yeşil kısmı solunca tam dipten buduyorum. Dipten tekrar yeşermeye ve bir sonraki seneye hazırlanmaya başlıyorlar.

Saksıdaki krizanteminiz muhtemelen torf ağırlıklı bir harca dikilidir. Bu yüzden sık sulamanız gerekecektir.

Bu yaz kasımpatı aldım. 2 tane uzun bitkisi vardı.
Birisi kendiliğinden öldü.Diğerini de dayanamayıp dibinden kestim; ama saksıyı sulamaya devam ettim.
şimdi 7-8 tane küçük bitkim oldu saksının yüzeyini hemen hemen kapladılar.


Ben şimdi Koçtaş'ta gördüğüm iri çiçekli kasımpatıyı saksıdan çıkartıp bahçeme diksem tutar mı?Bahçemde küçük beyaz çiçekli olanlardan var ve çok aşırı gelişti büyük çiçekli neden olmasın diye düşündüm cevap verirseniz biriniz sevinirim.
Tutar tabi neden tutmasın. Ben de geçen gün aldım Koçtaştan 6 ufak saksı. Dipleri kötü görünen kasımpatıların önlerine diktim. Artık dibi görünmüyor. Ne renk açacaklarını henüz bilmiyorum.


Daha önce de yazdığım gibi çiçekleri geçer geçmez tam dipten buduyorum. Hemen yeniden yapraklanmaya başlıyorlar. Ağustos ortalarında da makasla sadece tepelerini kesiyorum, şekillendiriyorum. Bu esnada diğerlerine göre daha fazla uzayıp formu bozanlar da düzeliyor. Erken tomurcuğa kaçanlar da erken açıp bitkinin enerjisini harcamıyorlar. Bu yöntemle tıpkı dışarda satılanlar gibi, top gibi aynı anda bol çiçekleniyorlar.

Evelsi hafta ve dün çiçek açan bitkiler için olan sıvı gübre verdim. Gübre vermesem de keyiflilerdi ama hazırlamışken Kasımpatılara da verdim.
Sevgili Hüsnüyusuf. Bildiğim kadarıyla kasımpatı çiçek bitiminde budanıp, o zaman elde edilen 7-8 cm çeliklerden dikilir. Çiçekli dönemde tutmaz. Mart, nisan, mayıs ayları derin budama için ideal aylar. Sabredip o zamana dikersen tutturursun. Birçok kasımpatın olur.
Bu arada çelikleri dikeceğin toprak en iyi torf-perlit karışımıdır. Çelikler derin dikilmez. En fazla 2 cm derine dikilir. 20 gün içinde köklenecektir. O zaman saksıya geçirmek gerekir.


**Üye arkadaşların tecrübeleri ve mesajlarından derlenmiştir. Teşekkür ederiz bilgileri için.

füsunANK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön