Konu: Bal
View Single Post
Eski 04-11-2008, 15:07   #32
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Bal testleri

Gerçek bal testleri labarotuvar ortamlarında yapılmaktadır.Bu gün Türkiye'de gerçek bal testlerini yapan yanılmıyorsam 2 adet labarotuvar vardır.
Ancak yıllardır halk arasında söylenen testler de var, bunlardan bazılarını buraya yazıyım.

-----------------------------

...çiçek balı ile şeker karıştırılmış balı birbirinden ayırt etmek için bazı püf noktalar verdi. Kibrit çöpü ya da parmağa alınan bir bal damlasının ışığa tutularak içerisinde şeker olup olmadığının ayırt edilebileceğini söyleyen Kutlu, “ Aldığımız bal damlasını şiddetli bir ışık kaynağına tutarız. Birazdan sarkmaya başlayan bal damlasında ışıklar sol tarafta toplanırsa çiçek, sağ tarafta toplanırsa şeker karıştırılmış baldır.
Ancak sağ tarafta toplanan ışık her zaman şeker karıştırılmış bal anlamına gelmez bazen kaynağı çam ve farklı bitkiler olan ballar da ışığı sağ tarafta toplar. Bizim için önemli olan aldığımız balın çiçek balı olmasıdır. Onun için alacağımız balın ışığı mutlaka sol tarafta toplanmalıdır” diye konuştu

http://www.bingolonline.com/simifa/m...der=0&sid=7078

____________________________

Bir de kibrit testi var, kibrit ucuna sürdüğünüz bal ile kibriti yakarsanız gerçek bal, yanmazsa şekerli bal diye biliyorum.(ancak yanma cızırdıyarak olacak)

____________________________

elinize bir sabit kalem, ( kurşun kalem değil ) yani ucu ıslandığı zaman mor renk yazan kalem alın, bala uç kısımını daldırın sonra parmağınıza sürün renkli olarak çıkıyorsa bal karışıktır, çıkmıyorsa hakiki baldır .

______________________________

Çam ve kestane balının haricinde soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir... Zeytin yağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır.

_______________________________

Kestane balı bira gibidir,bir kere yediğinizde 1 saat sonra tuvalete gitseniz , bal gerçekse sidikte bal kokusu olur .

___________________________________

35 derece sabit sıcaklıkta çözülen baldaki şeker erimez bal erir, takribi 20 gün sürer.
Glikoz su gibi donar şekil değiştirmez,bal ise donduğu zaman krema kıvamını alır eğer şekerden dolayı olmuş olsaydı özü şeker olan reçelde böyle donardı
___________________________________

hakiki bal elinize bir parmak alıpta ılk su altına tuttuğunuz zaman kendi kendine parmaktan düşer hiç bir yapışkanlık kalmaz elinizde.şişeyi ters çevirdiğiniz zaman şişe tabanındaki son hava kabarcığı büyük olur ve çok yavaş şekilkde hareket eder.
_____________________________________

bir çay kaşığı balı ocakta ısıtın, kaynama neticesinde balın renginde bir sorun yoksa o gerçek baldır eğer kahverengiye çalarsa o şekerle üretilmiş sahte baldır...
______________________________________

balı kaşıkla alıp yere döktüğünde sahte bal uzayıp resmen örümcek ağı gibi havada uçar

_____________________________________

kalitesiz bal dondugu zaman, donuk yeri yiyin, sanki toz seker yiyiyor gibi olur, kıtır kıtır..
ama kaliteli bal dondugu zaman yediginizde kıtırlık yoktur.. sanki margarin gibi oluyor

____________________________________
http://www.turkeyforum.com/satforum/...p/t-58590.html

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön