View Single Post
Eski 30-10-2008, 16:05   #3
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Birileri, 'Ulkemiz uzerinde oyunlar oynaniyor...' diye feryat ettiginde cogu zaman bunun bir komplo paranoyasinin sizlanmasi oldugunu sanirdim... Ama asagiya aynen aldigim yaziyi okuyunca ulkemiz uzerinde oynanan oyunlarin daha once baska gelismekte olan ulkeler uzerinde de oynanmis oldugunu dehsetle gordum.Gerci ilgi yazi kadinlar icin ele alinmis... Ama yaziyi okudugunuzda somurusu yapilan konularin birbirinden ayri tutulamayacagini, hepsinin birbirleriyle bilesik kaplar gibi bagli oldugunu goreceksiniz... Yazida bizdeki turban, Guneydogu (ic catisma cikarma cabasi) ve tarim sorunlarimiza benzesen olaylari hayretle goreceksiniz...

Buyrun 'ilgi' yaziyi birlikte okuyalim... Belki siz de yorum yapma geregi duyarsiniz...

“Bu sistem (kapitalizm), asırlar boyunca insan aklına hükmeden kölelik felsefesi üzerine kurulu. 'Parçala ve yönet' ilkesi gereği ayrılığa vurgu yapan başka ilkelerle de destekleniyor. Bu ilkeye önce Avrupalı emperyalist düşünürler bağlandı, onların ardından 21. yüzyıldaki Amerikan emperyalizmi düşünürleri geldi.

Bu durum bizlere doğudan batıya, kuzeyden güneye dünya ülkelerinde dinin giderek siyasileşmesinin sebebini de açıklıyor. Oğul Bush da babası gibi ABD'deki köktenci Hıristiyan akımları destekliyor ve bu akımları askeri ve ekonomik savaşlar tutuşturmak için kullanıyor. Baba ve oğul Bush'ların köktenci İslamcı akımlarla ilişkisi de 1980'lerden bu yana biliniyor. ABD hükümeti komünizmin ve Sovyetler Birliği'nin vurulması için, Kaide ve Usame bin Ladin'in yanı sıra Mısır da dahil çeşitli Arap ve İslam ülkelerinden gençleri Afganistan savaşında silahlandırdı.
Enver Sedat döneminde Mısır'daki sosyalist güçleri vurmak için köktenci dini akımlar teşvik edildi. Nasır'ı destekleyenler, komünistler ve diğerleri Arap bölgesindeki ABD ve İsrail politikalarına karşı çıkıyordu. Sedat 1970'lerde Mısır'da Müslüman Kardeşler'le ve onun içinden türemiş veya dışındaki İslami hareketlerle işbirliği yaptı. İstenen oldu ve Mısır ekonomisi Amerikan çıkarlarına bağlı bir ekonomiye dönüştü. Mısır'ın yerli üretimi darbe aldı. Müslümanlarla Kıptiler arasında dini düşmanlık çıkarıldı. Medya ve eğitim kurumlarında köktenci düşünce yayıldı. ABD'ye, Coca Cola'dan baklaya kadar çeşitli tüketim mallarıyla Mısır pazarına saldırma özgürlüğü verildi. Mısır, buğday ve halkın temel gıdalarını bile kendisi üretmek yerine Kaliforniya'dan ithal eden bir ülkeye dönüştü. Mısır'da 'Amerikanlaştırma ve İslamlaştırma' aynı anda yaşandı. Köktenci dini düşüncenin kontrolü altında başörtüsü yayıldı ve bununla birlikte kadınların sünnet edilmesi oranı da arttı.
Fakat, başörtüsü ve sünnet kadını kocasının veya babasının işine yaramak için ev dışında çalışmaktan alıkoymadı. Amerikan şirketlerinde ve onların temsilciliklerinde yüksek ücretlerle çalışmak için bilgisayar kullanmayı öğrenmekten, Amerikan yapımı makyaj malzemeleri almaktan, dengesini bozan yüksek topuklu ayakkabılarla yürümekten, hatta dar kot pantolonlar giymekten de alıkoymadı. Sünnet edilen kadın oranı geçen yıllarda düşüş gösterse de 2007'de yüzde 97,4 arttı.”

NOT: Londra’da Arapça Yayınlanan El-Hayat Gazetesinde Mısırlı feminist yazar NEVVAL EL SAADAVİ ‘Kadın, kapitalizmin en büyük kurbanı’ başlıklı yazısının yukaridaki bolumunu 8 Mart 2007 Radikal Gazetesi Yorum sayfasindan derledim...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön