View Single Post
Eski 11-09-2007, 20:39   #150
noreks
-
 
Giriş Tarihi: 26-09-2005
Şehir: İstanbul - Erenköy
Mesajlar: 394
Sayın Hami Başoğlu,

Üslup amacın dışına taşınca sonuç bu oluyor.

ilk sorunuza cevap metalurji mühendisiyim. bambuyu ticari olarak yetiştirmek gibi bir kaygım yok çünkü küçük bir balkondan başka bir yerim yok. dünyayı gezmek konusunda pasaport yarışması yapmaya da niyetim yok. sadece görmediğim ya da görmeyi isteyeceğim fazla yer kalmayacak kadar çok seyahat ettim.

Türkiye de yetiştirilecek veya uyum sağlayacak bambulara ait bilgi sadece Sayın Doç Dr. Var 'da olup bu konuda ahkam kesmek hiç birimizin haddi değil. Sayın Var umarım üniversitelerin açılmasıyla burada yazmaya başlayacak.

Sadece peyzaj amaçlı bambuları kullanıp bunların Türkiye ye uyum sağlayacağını iddia etmek iddialı bir deyiştir. Kaldı ki tür olarak iklim zonumuza uygun bambuların sayısı sanıldığı kadar fazla değildir. İklim zonumuzun değişeceği gerçeği de düşünülürse uygun bambu çeşitlerinin yine değişeceği de bilimsel bir gerçektir.

Eğer tek tip ( örn. moso çok ünlü oldu ) bambuya ait bilgi buraya yazılır ve türü yazılmazsa okuyanlar yanıltılmış olur. Tropik türlerin de Akdeniz zonunda yetişme ihtimali varken genel bilgi niteliğindeki moso bilgisiyle ekim dikim yapılırsa hüsrana uğranır.

Kaldı ki Karadeniz iklim zonunda yetiştirilmiş moso tip bambuya ait bilgi , belgeyede sahip değiliz. Bu konuda -evet yetiştirebilirsiniz orası uygundur şeklinde bir yaklaşım baştan yanlış olur.

Görsellerde ( örn. Batum ) yetişen bambuların tipi , yetiştirme şartları bilinmemektedir. Halkın ilgisine açık bir parkda örnek uygulama da olabilir.

Bütün bunların dışında bana bu kadar soru sorduğunuza göre benim de soru sorma hakkım oluyor. Standart bir bambunun yetişme süresi yaklaşık -tohumdan - 12 -14 sene olduğuna göre neye dayanarak örnekleri verdiniz?

Verdiğiniz örneğin hiç bir yerinde yetişkin bir bambu fidanı kullanılması gerektiğine dair bir ifade göremedim. Yetişkin bir bambu fidanının en az 4 - 6 sene de elde edilebileceğine dair de bir ifade yok.

ABS dosyalarında önemle üzerinde durulan nokta yetişkin bambu fidanı kulanılması ve ekilmesidir. Yani ticari olarak üretim yapacaksınız bambu sırasından en yetişkin olanlar alınır kökler temizlenir diğer rizomlardan ayırılır ve ekilir. Bu kısa sürede bir bambu ağacı elde etmenin en iyi yoludur. ( moso için genel bilgidir her bambu türü için geçerli değildir )

Tüm bunlar tamamen okunarak elde edilmiş bilgidir pratik uygulaması yoktur.
Bunu yazmayı önemsiyorum çünkü yarın bu bilgiyi okuyarak uygulamaya girecek bir kişinin bunu bilmeye hakkı vardır.

Teorik bilgilerin ışığında uygulama olarak moso , iron ve giant bambu türlerini filizlendirdim tüm ihtimama rağmen sararma problemi devam ediyor. Bu kadar bilgiyle eğer üç beş tane fidanı koruyamıyorsak ( Sn Todor'un sizden çok daha fazla pratik bilgisi olduğunu sanıyorum ki benden fazla filizi kurudu ) ticari olarak bu işe girişecek kişilerin sizin , benim bilgilerimden çok daha fazlasına ihtiyacı olacağı da açıktır.

Burada kesinlik arzeden "yetişir" ya da "yetişmez" türü bilgilerin daha ihtiyatla verilmesi gerektiğine inanıyorum.

Bu forum bir çok yerde referans olarak gösterilmeye başladıysa bu verilen bilgilerin güvenilirliğiyle ilgilidir. Eğer uygulamaya , teoriye , bilgiye , belgeye dayanmayan bilgiler gelişi güzel yazılırsa güvenilirilik , inanılırlık niteliği zarar görür.

Benim bilgi ve deneyimimi sınamak isterken lütfen siz de kendinizinkini yazınız ki her kes yazının dayandığı kaynağı net olarak görsün. Bizler en baştan beri deneyimlerimiz buraya yazıyoruz ve konuyu okuyanlar ne kadar deneyim kazandığımızın her safhasını takip edebiliyor. Tepeden paraşütle inip ben bilirim demek yok

noreks Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön